Saturday, March 17, 2012

Pembantu Rumah Indonesia

our working schedule require us to have a live in maid. Full stop. Tak perlu elaborate la kan jadual hidup kami. plus nursery cost kat area umah nih is expensive, that live in maid is a better choice for us.

Alhamdulillah, after being maid-less for almost 8 months, akhirnya kitorang dapat maid. sempat la aku turun berkilo-kilo, sebab as early as 7am dah pergi keja, and bila balik rumah by 9pm continue lagi dengan kerja-kerja rumah.

maid yang kitorang dapat ni ada experience keja kat saudi for 4 years. basically bab-bab keja umah, she's doing pretty well. my kids pun boleh get along well.

she's a widow, 27 years old with a daughter aged 12 (kalau tak salah). last december, dia mintak balik indonesia, cuti 2 weeks sebab anak dia accident. masa tu serba salah. tak bagi balik, kejam. bagi balik, tertanya-tanya will she come back?

rezeki aku, mak kebetulan pergi bandung almost the same time. so we arranged her to come back together with my mom. so no worries.

bila dah balik msia, she continued working as usual.

but little did i know, dia sudah dilamun cinta dengan mamat bangladesh yang merupakan my father's worker for the past 20 years.

i was uncomfortable. tau la, bila dah angau, macam-macam boleh jadi.

they planned to get married, and she told me her decision, that she would want to continue working with me but on daily basis. makna kata, datang pagi, balik petang.

i disagree. i requested her to really think about it sebab that bangladeshi dah ada wife di bangladesh. but i guess, the power of love is so overwhelming. semua nasihat masuk telinga kanan keluar telinga kiri.

contract dia ngan aku sebenarnya 2 years, should end in 2013. april nih patutnya cukup 1 tahun keja ngan aku. so, masuk mac aku pun dah start tanya la apa decision dia, sebab kalau nak sambung sampai 2013, aku kena renew permit & buat fomema.

ding dong ding dong, one day pecah tembelang passport dia dah diserah kat mamat bangla nih. great. just great.

contact punya contact mamat bangla nih, dia pun agree nak pulang balik. tu pun lepas puas kena bambu dalam tepon. it took him a good 2 days baru hantar passport balik. atas nasihat adik kepada adik ipar aku, husband buat report polis.

to our surprise, bila dapat passport balik, tengok-tengok nama majikan dah bertukar. dah bukan pekerja aku dah, tapi jadi pekerja sub con bapak gua. (banyak tul watakkkk dalam drama nih ye). heran kitorang cemana leh tukar nama majikan without consent.

aku memang naik singa la bila benda nih dah jadi. memang kena marah la maid aku bila benda nih jadi. dia cakap ngan aku, dia betul2 tak tau plan mamat bangla tuh.

maid aku nih pulak bila dah tau status dia skang, agaknya terus stress gila. masa aku bagitau tuh dia kat dapur. terus gi amek pisau nak tikam perut sendiri. yes. aku tak buat lawak. benda nih happen kat umah aku. aku rasa 5 orang masuk dapur tahan minah nih dari tikam diri sendiri. mak aku luka la tangan.

terus bapak aku nasihatkan jangan pressure dia lagi. mujur maid mak ngan maid nenek aku ada kat umah, and diorang sekampung.

lepas kejadian tuh, aku terus decide untuk lodge police report on basis pemalsuan dokumen.

skang aku blur. maid tuh bukan atas nama aku lagi, on paper. tapi dok ngan aku. pertukaran nama majikan tidak berlaku dengan kebenaran. benda nih pulak jadi hari jumaat. so tak dapat la nak settlekan ngan imigresen immediately.

based on cerita aku nih la kan, aku tak nampak di mana pekdahnya bagi maid pegang passport sendiri. mungkin la kes aku nih kes terpencil, tapi sama jugak la kan dengan kes pembantu kena dera. kes terpencil gak.

with new regulation kena bayo 700/task, lagi gila. abih tuh kalau jaga baby yang baru lahir yang waktu siang dia tidoooooooooooooo 12 jam, takkan aku nak bayo dia 700 sebab menunggukan anak aku tido? time anak aku tido, apa maid tuh buat? seriously tak logik! udahla makan pakai majikan tanggung. unless la kalau ada agreement cakap gaji diorang 700 hinggit per task, tapi makan pakai tak masuk. (aku bukan lerrr kejam sangat sampai nak charge maid bila makan nasi, tapi bila dah jadi cenggini geram hokay!)

i seriously feel this new regulation kena tengok balik. tak boleh la nak samakan dengan filipina punya maid. diorang keja maid tapi datang dengan degree qualification. layakkkk la baya 1000. sebab sometimes diorang pun jadi tutor kepada anak majikan.

kalau la regulation nih tak dikaji semula, i tell you, ramai la ibu-ibu bekerjaya akan quit. rugila industri. this is not helping at all.

moral of the story : jangan la percaya walaupun diorang dah keja ngan kita 20 tahun sekali pun, silap-silap yang keja 20 tahun tu la yang paling banyak putar belit.



4 comments:

Iryani Noor said...

the new regulation nie mmg betul2 menyusahkn kite.. they should revise semula la bnda2 ni.. mmg xmasuk akal btul...

ada maid susah, xde maid pun susah... ikut nasib gak nk dpt yg baik.. kengkadang tu dh tinggal lebih 10 thn + dh anggap mcm family sndiri pun leh tipu kite juga..

hopefully problem akak leh settle cpt..

semut simplified said...

aishah... aku dengar 700+OT tu je dah kensel... bertahan with nursery rite now :| another year to go hubby abih nite class.. harap2 diberi la kesabaran tapi kesiyan kan sebab macam takpat nak concentrate 100% kat budak2..

Siti Rahayu Khalid said...

Salam..mcm mane dia buleh pegang pspot..sepatutnya majikan simpankan...musykil gak dia kenal pkerja p.ndak...sabar kay..ada hikmah nanti...

Eija said...

aku nak like sejuta kali ek citer nih...hihihi...aku tak pnh ada xperience amik maid...pnh ada ura2 nak amik masa asben aku keje dkt luar tp aku refuse sbb aku mls nak tensen sbb laki jauh pastu maid bt hal...berkajang la aku nyer reason dkt asben aku...so dia pun tak amik...skg pun masih bertahan g la..tp tak tau la kalu ank dah bertambah..sbb ura2 asben aku cam nak amik...as usual aku yg takmo...sb smua citer yg aku dgr dr kengkwn yg amik maid adalah sgt ngeri...so aku adalah manusia yg mls nak pening psl org lain...hehehehe...tp apa pun nih la cabaran ibu bekerjaya cam kita...*tetiba rasa nak berenti keje jd maid..byk siot gaji...wakakakakaka*