Wednesday, August 27, 2014

Minggu Depan Mula Sekolah di Jepun

Minggu depan, tiga-tiga anak teruna akan mula sekolah. Diorang semua excited nak sekolah, aku pulak perasaan campur-campur. Dah dua bulan bergelumang dengan diorang, 24-7, satu hari ntah berapa ratus kali Mommy, Mommy, Mommy, ni nak sekolah dah. Perasaan aku campur-campur, partly perasaan "ada gak akhirnya masa utk diri sendiri, walaupun sikit", partly risau (how well will they adapt to international community), partly sedih sebab tinggal aku ngan Arfa je kat rumah.

So this 2-3 weeks, busy nak settle urusan sekolah. Kat sini, we decided to send the kids to international school, instead of Japanese school. Akan rabak la poket si suami, tapi we think it's the best for the kids. 

Nak masuk sekolah kat sini ada assessment bagai. Alhamdulillah, kids managed to pass their assessment and being granted admission to school. Hari ni ada orientation day kat sekolah the twins. Amazingly, they also offer halal food in the school canteen, which you have to pre order the food. Tapi kami dah opt untuk bawak bentou saje dari rumah. 

May the kids gained something beneficial from what we consider as investment. Amin.

Tuesday, August 26, 2014

Belated Entry : First Week in Yokohama

First week kat Yokohama, jalan-jalan sikit. Pusing Yokohama, pergi Tokyo. Semuaguna public transport. Quite challenging, dengan nak jaga anaknya, dengan strollernya. Dengan berjalan. Dengan turun naik bas dengan stroller. But all in all tu semua experience, yang buat kita lebih menghargai kehidupan di Malaysia.

 Inilah buah hati pengarang jantung kami..

 First bus ride for kids. Memula je excited. Lelama.. "Daddy, can we take a cab?"

Meal in Ueno

Bila ntah lagi nak sampai Tokyo. Tunggu cik abe tak busy sangat bar boleh pergi. Aku still gred Fbab naik train n Nihonggo language. :P

Monday, August 25, 2014

Belated Entry : Mak Datang Yokohama

Masa first month kat sini, husband tiba-tiba kena outstation ke Korea. I is gelabah. Sorang you, sorang. Bumi asing ni. Satu hapra tarak tau.

Last-last husband mintak tolong mak datang. Lega! At least ku tak keseorangan. Dengan puasanya, dengan nak urus anak-anak. Tak konfiden. 

So,mak pun datang. Yeay.

Seminggu mak kat sini, happynya la.. Anak-anak pun seronok. Mak datang first week puasa. (Gila lambat aku update kan?) Lepak sini almost a week. Tapi since mak datang bulan posa, jalan pun sikit-sikit je. Takut tak larat. Puasa sini kan panjang. Dalam 16 jam. 

Meh layan gambar la..

Aku malas nak cerita.

Bawak mak pergi supermarket naik bas. 

Bila husband dah balik Yokohama, bawak mak round town sebelum balik KL. Kids nak naik sangat ship tu, so bawak diorang naik ship masa mak ada.

3 kapten kapal yang seronok dapat naik ship dengan wan (mak I lerr tu)

Gambar ni masuk Salam Perantau Utusan Malaysia tau.. Carikkkk! Yokohama Cosmo ni small theme park kat tengah-tengah bandar Yokohama. Kecik je theme park dia.

3 generasi. Huwaa rindu makkkkkkk



Thursday, August 21, 2014

Jauh Dalam Hati

Aku memang anak manja. Manja yang tidak terzahir di mata.

Ada orang suka hidup di perantauan. Aku.. entah.

Datang merantau jauh untuk bersama suami tercinta. Melengkapkan kehidupan sebagai keluarga bersama permata-permata hati. 

Tapi jauh di sudut hati, aku rindu pada ayah dan bonda. Sesekali, rindu juga pada pusara anakanda yang sudah terlalu lama tidak kuziarah.

Duduk di tanahair, rindu suami. Duduk bersama suami, rindu ayah dan bonda. Terseksanya jiwa raga. 

Tabahlah hati. Kamu bukan anak kecil lagi. Kamu kini seorang ibu, yang punya amanah terhadap khalifah-khalifah Allah yang sedang membesar.

Moga segalanya dipermudahkan.

Moga hati disabarkan.

Moga rindu ditenangkan.



Outing at Sagamihara Asamizo Park

Aku suka baca blog Juwita ni. Sebab blog Juwita ni banyak bagi referal mana nak jalan-jalan kat Yokohama. 

I was so interested in her posting pergi satu park ni, nama dia Sagamihara Asamizo Park. About 1 hour driving dari rumah kitorang in Nishiterao (Tsurumi area). Dekat park ni, ada huge playground, mini zoo, pony rides, etc.

So last Saturday, hangkut budak-budak pergi sana. Dalam kereta bising la sebab lama kan nak sampai. Bila dah sampai, seronok tak ingat.

Bawak bekal lebih kurang je ke sana. Tak sempat nak memasak bagai. Bawang jagung rebus, roti, biskut ngan jus. Tu jek yang sempat.

Meh kita layan gambar..





Memang enjoy sangat anak-anak. Lepas je buat obstacles ni, bawak pulak diorang pergi water play.



Afiq dah request nak pergi sini lagi. :) Cumanya agak frust sebab tak jumpa area sungai yang Juwita tu bawak anak-anak dia mandi. Kalau dapat mandi situ lagi best. Bebudak ni takde pengalaman. Will definitely be an interesting experience for them.

Seronok tengok anak-anak happy.

Wednesday, August 20, 2014

Belated Post : Happy Birthday Twin!

Being a housewife, it is such a big challenge to actually find your time to even sip a cup of coffee, hence explain the lack of entries in this blog. 

Untuk bukak blog dan update blog, terpaksa la stay up memalam buta time semua orang dah tido. Tetap nak update blog sebab nak simpan resepi-resepi yang dah ditry succesfully for future reference.

Anyway, last two days was my first born 7th birthday. Besar dah anak Mommy. Plannya nak sunatkan tahun ni, tapi dah kena pindah Jepun ni, postpone la gamaknya ke tahun depan. kita wrap sekali ngan Aidin. Senang jaga 3-3 sekali harung.

So what we did on their birthday? 

Menunaikan JANJI.

Janji beli Lego. The Daddy give them some budget and ask them to buy something not exceeding the budget. :D

Merayap la kitorang ke Toys R Us kat Markis, Yokohama untuk memenuhi hajat si anak teruna. Buka twin jek dapat, ngan adik-adik sekali dapat. Sebab kalau tidak nanti, gaduh. Adik mana faham lagi konsep birthday ni kan?

So anak-anak Mommy, Afiq & Adib, Happy 7th birthday. Mommy doa, semoga Allah beri yang terbaik untuk anak-anak Mommy, dunia dan akhirat.

Meh tepek satu gambar dah besar panjang nih...

Pic taken at Sagamihara Park.

Birthday treat. Dah takde rupa kembar dah. Macam adik dengan abang. Ramai ingat Afiq kembar dengan Aidin. Sian Afiq.. :)

Friday, August 8, 2014

Beraya di Disney Sea

So, let's continue the story.

Lepas seharian penat kat Disneyland, balik hotel, masing-masing belayar ke lala land. Mula asal plannya adalah breakfast dengan characters sebelum masuk park. Tapi kitorang dapat slot pukul 8-10am. So, rugi time. Akhirnya cancel, and decide nak guna special admission (masuk 15 minit awal) dari orang lain.

Sekaliiiiii.. dang! bangun lambat semua! Ni mesti kes penat sangat semalam. Last-last kul 8.30 gak baru gerak dari hotel. Terus check out sebab tak kuasa nak patah balik dari park ke hotel. Mencari entrance parking ke Disney Sea satu hal. Jenuh round baru jumpa. Parking fee is per entry - 2000Y. Tapi kalau kita guest kat Disney Hotel, dapat complimentary parking.

Welcome to Disney Sea!!

Semalam lupa nak snap gambar family kat entry Disneyland. So kali ni, sebelum semua orang berlengas dan muka masam sebab penat, kita snap dulu satu.  

It was a sunny, sunny day! 

Masuk-masuk je Disney Sea, terus carik fast pass untuk rides Toy Story. Malangnya, by the time kitorang sampai tu, dah HABIS ok. dah HABIS. Gila ke apa? Kala nak beratur, waiting time is 180 minit. So, tanya anak-anak sanggup ke nak beratur? and they said, let's go to other places and let's give a try later in the evening.

Wajah-wajah hampa. :)

As a start, naik la electric train kasik pusing Disney Sea. So at least tau rupa dia macamana. Macam Disneyland, kalau uols pernah pergi Disneyland lain macam HK ke, Paris, layout dia and rides dia similar. Disney Sea ni lain. Rasanya hanya di Tokyo. View was superb. 






Lepas electric train, sempat la naik storm rider. Amek fast pass untuk kids. Beratur dalam setengah jam. Aku ngan Arfa duduk kat area ada mist sementara tunggubebudak ni naik rides. Mak-mak gini la gayanya bila pergi theme park. Tukang tunggu stoller. :P

Lepas dah settle ride, kitorang jalan. Nta apa nama ntah area tu, tapi kat situ ko boleh greet Disney characters. Masa kitorang sampai ada Mickey, Minnie & Goofy. Each characters ada line untuk beratur. Org Jepun mmg kuat beratur. :) Since takkan adanya aku nak beratur jumpa 3-3 skali, kitorang beratur jumpa Minnie. (ni sebab nak layan Arfa, padahal Mak dia tumpang sekaki) Gambar diorang upload kan dekat website and ko boleh order printing beli siap-siap after 3-4 hours lepas amek gambar. Order printing tu boleh within Japan saje. 

Sedih gambar dalam fon gegar! Org sini banyak pakai Iphone, so faham-faham la kan..

Aidin yang happy jumpa Minnie siap kiss hidung Minnie. Cuteness! Lepas tu sebelum continue berjalan, kitorang stop makan aiskrim, sebab anak bujang dah berzikir nak makan aiskrim.

Memang sedap ice cream dia. Ice cream yang masa kita sekolah rendah harga 20sen, kat sini harga RM10. Pfft. 

Lepas settle makan ice cream we then moved to Arabic Coast land. Mula-mula beratur naik Jasmine Flying Carpet. Kali ni, husband suruh aku pulak naik. Layan jek la.


Ada la beratur dalam 15-20 minit kot. Dah settle rides dalam ni, terus carik lunch. Hari ni takde bawak bekal lunch sebab dah habis. Based on map, kata kat sini ada naan & curry. We had shrimp curry with rice and naan. Nikmat rasa makan nasik. Berbaloi la dengan harga. 

Lepas makan lunch, kitorang tengok 3D theatre. Tapi aku tak enjoy sebab Arfa melalak takut plus tak sebest kat Seaworld, Australia. Cerita pun tak faham sebab dalam Nihonggo. Lepas tu cepat-cepat keluar and cari port nak solat. 

Settle solat, layankan Arfa nak naik horse. kat situ ada carousel, and amazingly very short queue. Suka benar Arfa naik horse. Mommy pun giddy up sekali la ngan Arfa. Kang jatuh cemana?

Arfa yang happy!

Then we moved to Mermaid Lagoon. Kat sini ada roller coaster untuk kids above 90 cm. So Aidin lepas la nak naik. As usual,rides yang macam ni beratur memang panjang. The husband sekali lagikenalalayan permintaan anak bujang,while aku bf Arfa. Masa tu angin kuat, so cepat jek la si Arfa tu lena. Yeay!

 Anak-anak yang dah mula enjoy naik rides macam ni.

Kat Mermaid Lagoon ni ada indoor area. Should have sampai sini dalam kul 10 pagi sebab masa tu panas lit-lit!!!! Nyaman ok ada aircond!



Dalam ni semua rides adalah children friendly. Kalau yan datang dengan babies, kat sini ada Disney Store yang jual baju untuk babies, and ada indoor play gym. Nak dekat 2 jam kot aku dalam ni. Lega badan!

By the time keluar dari sini dah nak Maghrib dah. Kitorang pergi balik kat Toy Story rides tu mencuba nasib, kot-kot dapat naik. Amek.. Queue for today's ride dah tutup. and that was at 7pm, and park tutup kul 10pm. Terus la solat maghrib dulu. I solat kat nursing room, while husband jumpa port dekat ngan luar dari tempat toilet tu utk solat. 

Perut masing-masing dah lapo. Dinner siap-siap dalam ni, makan pasta saje. Lepas tu shoppig serba sikit and balik. 

Penat gila. 

Tu la cerita raya kitorang kat sini, nak kasik anak-anak happy. Sebab kiddos sedih kena raya kat Japan, tak dapat duit raya banyak kekdahnya. :P

Nanti la I up pasal hotel and park fees. Ni curik time blogging sementara anak-anak semua tido. Bye!