Tuesday, May 12, 2015

Osaka : Part 2

2 minggu baru dapat nak sambung cerita holiday di Osaka. Minggu lepas cuti panjang, so masa banyak dengan anak-anak.

 
Masa pergi travel ke Osaka hari tu, tujuan utama travel adalah nak pergi Universal Studio Japan. Mengenangkan masih duduk di Jepun, kitorag ambil peluang ni utk pergi sebab kalau dah balik KL nanti, jenuh nak kumpul budget pulak kan?
 
 
As usual, kitorang dan sesat memang tak boleh dipisahkan. Keluar sikit punya awal, konon-konon nak sampai masa USJ bukak, sekali hambek. Sesat. Sabo jek la.
 
 
Mujur la tak teruk sangat sesatnya.Tapi sampai-sampai depan USJ orang dah beratur panjang dah nak beli tiket. Rasanya USJ takde servis beli tiket online. So join je la queue yang super panjang tu untuk beli tiket. Tapi beratur kat Jepun ni dah jadi budaya. Idok lerr ada orang yang sesuka hati potong queue.
 
 

Gambar wajib
 
 
Masa pergi USJ ni punya la ramai orang. Beratur naik rides boleh kata on average 40 minit. SO masa banyak terbuang kat beratur saje.Lepas tu rides utk Arfa tak banyak. Sian la budak kenit tu tgk je si abang-abang main.
 
 
Tak banyak pun naik rides. Aku nak cerita bayak pasal USJ pun aku dah tak igt dah. Hehe. Ampunn. Yang aku igt, utk dinner kitorang makan soft shell crab burger dengan pizza seafood. (Bab makan agak handal di situ). Tak la sedap mana pun. Standard makanan dalam theme park. Cukup sekadar nak lapik perut jek.
 
 
Tak banyak show yang kitorang pegi tengok. Yang kitorang tk pun Minion Show saje.Itu pun siArfa tak puas nak tengok.
 
Dalam USJ (sama macam Disneyland & Disney Sea), diorang jual popcorn dalam bekas yang sgt cantik2. Memang aim nak beli popcorn dalam bekas minion, sebab cute amat-amat. Sekali sampai dekat stall, habis dah bekas minion tu. Udah ler si Aidin muncung sampai boleh sangkut hanger.
 
Most of the time,spend masa dekat kids area saje. Layan la gambar-gambar bebudak ni kat bawah.
 
 







 
Lepas sette tawaf USJ, kitorang singgah Hard Rock Shop utk beli sikit souvenier. Sekali tgk, sales assistant dalam tu, budak Malaysia, perempuan, student kat Osaka. Bertudung manis, sgt fasih Nihonggo. Borak serba sikit ngan adik tu. Lupa dah nama.
 
Itu la cerita pendek Osaka trip. Travel Osaka-Yokohama the next day took us almost 10 hours. Gila kebas b*nT*t. Anak-anak serik tak nak travel on road cam tu. ;)
 


 

Monday, April 27, 2015

Osaka Trip

Ok. Will start the entry dengan Cuti-cuti Jepun, hujung bulan lepas sempena Winter Break anak-anak.

We decided to go to Osaka kali ni. Naik kereta. Normal traffic will take around 6-7 hours. Walaupun kurang setuju dengan mode of transportation, tak leh nak kata apa, sebab cost governs. Berangkatlah kami anak beranak ke Osaka dari Yokohama. 

It took us about 7 hours to reach. A very scenic road I must say, sebab passed by Mt Fuji, menyelusuri Nagoya, sebelum tiba di Osaka. Anak-anak ok dalam kereta, walaupun bosan sebab kereta takde tv. :P

Sampai di Osaka, terus checked in apartment and dinner. Nothing much for first day of arrival.

Next day, kami jalan-jalan tengok Osaka Castle. Sakura baru nak mula blooming, so sangat la catik dan teruja! 

Street view menuju Osaka Castle

 Kids happy

Magnolias

 Osaka Castle di atas bukit

Map of Osaka Castle

Sampai-sampai jek Osaka Castle, we were greeted with.... SAKURAS




Tak lama pun lepak sini, terus pegi area Shinsaibashi nak cari lunch. Jumpa kedai Turkish jual naan and stuff, nama kedai Ali Baba. Boleh la. Tapi disebabkan keadaan badan tidak mengizinkan nak aan lama-lama, lepas jejalan kat sini, terus balik apartment and rest, sebab tujuan utama datang Osaka is nak pergi Universal Studio Japan.

Anyway,masa kat Shinsaibashi, ada jumpa orang jual ubi bakar. Husband pun beli la sikit buat kudap-kudap time lapar. Masa beli tu, ada satu pakcik Jepun nak beli jugak, tapi rasanya duit dia tak cukup nak beli. Atas dasar simpati, husband pun belikan dan niat nak sedekah. Tapi pakcik tu refuse untuk terima, dan dia terus hop ke kedai lain, prbably utk cari makanan yang boleh dibeli dengan duit yang dia ada. Alangkah manisnya, jika jiwa itu hadir dalam semua hati manusia. Tidak mengharap belas ihsan orang, dan gigih berusaha memenuhi keperluan harian kan?

Ok. nanti sambung next entry ke USJ. Kena timeout nak amek anak sekolah.


Just Hi

Lamanya tak update. Maknanya, super busy la tu, sampai masa tidak terurus dengan baik.

Weather di Japan dah semakin warm, better than winter. Jemur kain pun best sebab kering, tak yah nak alih-alih dekat heater. :)

Banyak yang nak dikongsi.

Kita atur entry slow-slow ye. Saboooo

Monday, March 16, 2015

Welcome Spring!

Tak sabar nak tunggu minggu sakura blossom. Sekarang dah mula dah sikit-sikit bunga-bunga kat area rumah.



Sanggup stop tepi jalan amek gambar bunga. Hehe.

Pompuan mana tak suka bunga?! :)

Friday, March 13, 2015

Ginza

There are many interesting suburbs to visit in Tokyo, e.g. Ginza. Ginza ni kira high end place la. Level street Pavillion la kiranya kalau kat KL. 

Kalau pergi Ginza, kitorang suka makan kat satu restoran Malaysia ni. Nama restoran tu Rasa Malaysia. Bolehlah bat lepas teringin makan makanan Malaysia tanpa perlu diri sendiri masak. :P

Sepanjang duduk Japan ni, baru 2 kali kitorang pegi Ginza. Banyak masa spend di Yokohama, rather than Tokyo. Kat Ginza ada Burberry butik. Tengok jek la bolehnya pun. Banyak lagi keutamaan lain. Kalau ada duit lebih, boleh la beli Burberry Blue Label, exclusive di Japan sahaja. 

Meh tengok rupa Ginza.





Gambar-gambar atas ni masa first time sampai Ginza. Masa tu baru balik dari cuti seminggu lebih kat Malaysia.

On the way back home, singgah tengok Tokyo Tower. Tak turun pun, just intai dari tingkap kereta saje.


Inilah rupanya Tokyo Tower. :)

The second time pergi Ginza, bawak mak pulak since the previous visit mak tak sampai Ginza. It was cold. Kesian mak duduk Jepun sampai kena rheumatism, semua semata-mata nak teman anak dia yang keseorangan sebab husband outstation.



Dan sekali lagi, repeat makan dekat Rasa Malaysia tu. Anak-anak kemaruk makan satay, sabo jek laaaa.


Kay la korang.. tu jek nak share. Sungguh makcik takde idea nak tulis apa..

Thursday, March 12, 2015

Plan Cuti Sekolah

Mak baru je balik KL last week. Mesti korang pun confuse kan? Asyik datang. :D Best oo mak datang. Ada teman borak serius kat rumah. Kalau tak, borak ngan Arfa jek la, nyanyi lagu air pasang pagi.

Winter is almost over. Walaupun ikut bulan, patutnya dah spring. Tapi sisa-sisa sejuk tu masih ada. Anak-anak dah bosan kena hambat pakai jaket tebal. :) Sabarlah sayang.

Two weeks time school holidays. Kalau tak berjalan, gamaknya mommy kena bersedia la dengan 1001 aktiviti and siap sedia hadap rumah berkecah. (Mommy OCD) 

Dah ada2-3 plan dalam kepala. Ingat nak ajak anak-anak bujang buat chocolate kat rumah. I'm sure it's going to be fun, despite have to bear the comotness & hyper post chocolate. 

Ok ye.. nanti kita update lagi. Insya Allah.

Wednesday, March 11, 2015

Alfatihah

I received a sad news from KL yesterday.

My former boss, Tn Ir Hj Abdul Mutalib bin Mat Hassan, has lost his battle to his cancer at 2.05pm. He was a very dedicated boss, easy to work with and have set a high standard of how a good leader you should be.

Seorang ketua yang bukan sekadar mampu bimbing pembangunan kerjaya, tapi turut sama pantau KPI solat dan aurat staff. He is a father figure to most of us.

I owe him a lot, in my career progress. Feel sad for I am not able to ziarah him for the last time. 

May Allah grant him Jannatul Firdausi unaccountably. 

Innalillahiwainnailaihirojiun.

"From Him we come, to Him we return"

Al-fatihah