Monday, August 24, 2015

Guilty

Arfa is sick.

And I'm in office.

Guilty.

Friday, August 21, 2015

Ooh Susahnya!

Tajuk sangat negatif gitu. Tapi kita harus positif.

3 weeks into work after a long great leave. What do you expect?

Masuk kerja, daftar semula di Bahagian lama. Cuma bertukar skop kerja, sesuatu yang tak pernah dibuat selama ini. Alhamdulillah, immediate superior sangat baik. Dapat boss baik, haruslah kita membalasnya dengan cara yang baik jua.

Cumanya mencabar sangat rasa.

Arfa masih susah nak terima Mommy kerja. Masuk minggu ketiga, nampak emosi dia lebih stabil. Tapi bila kita balik kerja, faham-fahamlah balas dendam dia macamana. 

Afiq, Adib & Aidin is adapting to new school, new schedule. Aidin is doing great, alhamdulillah. Week 3 sekolah dah masuk buku no. 3 for reading, which is amazing sebab he tak tau baca lagi. Afiq & Adib seems to fit in ok (not well yet). I still receive bunch of complaints, but this your life dear sons. You have to learn to adapt.

Housework ke laut. I can count using my fingers berapa kali masak untuk keluarga makan. The rest is either at mom's, in laws or the many restaurants out there. (sigh) I never knew that I can miss cooking that much. The pure pleasure you get when you see your loved ones enjoyed food crafted by yourself.

Barang-barang dari Jepun through mover pun dah sampai. Rumah sekarang macam tatau la nak cakap macamana. It's kotak everywhere. I hate that sight. 

Kereta pun dah sampai, tengah tunggu clearance tax. Hopefully cepatlah selesai. Terhutang budi sangat pada parents and pak sedara yang pinjamkan kereta for us to move around. 

So apa plan lepas ni?

5 tahun lagi submit borang option. I nak pencen. :P

Thursday, July 30, 2015

Sudah kembali ke Tanah Melayu

Salam readers.

Kali ini kita bersiaran dari bumi Tanah Melayu. Tuan rumah sudah kembali ke Malaysia, alhamdulillah for good. Menikmati sisa-sisa cuti tidak bergaji sebelum mula bekerja semula Ogos ini.

Anak-anak pun sudah mula bersekolah. Afiq & Adib dah kembali bersekolah di sekolah lama. Aidin pula insya Allah, akan mula sekolah di sekolah baru minggu hadapan. Yang buat susah hati sekarang maid masih belum nampak batang hidung. Application dah masuk ke immigration 17/6, and sampai sekarang masih beum ada khabar berita. 

Sedikit kalau tak banyak, aku rindu Jepun. Rindu pada keteraturan, ketepatan masa, kebersihan dan customer service yang terbaik pernah aku jumpa, walaupun sekadar shopping di supermarket beli sayur.:)

Moga ada peluang lagi untuk kembali ke sana. Insya Allah. Amin!

Wednesday, July 1, 2015

Entry Yang Tertangguh : Strawberry picking in Tsukuihama Tourist Farm





My kids love strawberry. Bukan love.. super love.

So, husband ambil peluang ni utk bawa anak-anak merasa pengalaman strawberry picking di Jepun. Strawberry Jepun gemuk-gemuk dan manis, and I only discover that masa strawberry picking. Sebab selama ni,bila beli strawberry kat rumah, anak-anak saje yang hadap. Ibu mengalah gitu, padahal, aku ni ada mindset, strawberry tu masam.

It took about an hour from our house to Tsukuihama Tourist Farm. 

Map Farm

Konsep farm ni, is pay per entry, price depending on season, and you'll be given 30 mins entry to eat as much as you want. Kalau tak silap kids below 3 eats free. 

As you enter the farm, owner akan bagi you satu bekas plastic & susu manis utk cicah dengan strawberry, tapi kitorang tak makan ngan susu tu pun. Dah cukup sedap strawberry tu.

 Strawberry gumukksss. Size 500yen syiling tu lebih kurang sama dengan size syiling 50sen kita yang lama.

 Mencari yang gemuks

 Yummy

 Tukang sponsor
 The strawberry little monster
 Strawberry lovers
Deretan strawberry dalam farm

Mintak ampun mintak maaf update entry ni dalam bulan posa. Lap air liur tu ok. ;p



Tuesday, June 30, 2015

Entry Yang Tertangguh : Hanami di Shinjuku Gyoen



The week after Osaka trip, office husband planned hanami dekat Shinjuku Gyoen, taman bunga besar dan berbayar untuk masuk ke dalam. Tujuan utama, nak piknik di bawah pokok sakura. Mission accomplished.

Each family pakat bawak food sorang sikit utk share ramai-ramai kat park. I only made some chicken burgers. Goreng nugget, halfkan tepek dalam butter rolls,calit mayo & salad sikit. Done.

Anyway, the sakura view was majestic. Pandang kiri, pandang kanan semua cantik.






Tak puas sungguh mata menatap kecantikan sakura. Macam marshmallow in the sky gitu. Gebu-gebu, pink against the blue sky. Alhamdulillah for this chance!

Ramadhan Kareem everyone!
 

Monday, June 29, 2015

Time is almost up

Can hardly find time to update. Banyak cerita berlonggok-longgok nak share. Our time in Japan is almost up. Less than two weeks, we will be back for good. 

My feeling?

A whole bunch of mixed feeling.

Part of me, happy sebab nak reunite balik dengan parents, in laws, family and friends. Tak food deprive, :P and be back in your country where you're able to read and converse with people.

Tapi, the other part of me, is filled with heavy feeling. I'm so going to miss Japan (though I hate it at first) - the culture, the cleanliness, the attitude of Japanese, the safe environment.. and most importantly, I'll miss the moments as housewife with kids. Though there are time I wish I am working, but who am I to deny the beautiful moments with kids. 

A year of roller coaster journey, that makes me discover who I am actually.

A plain jane, who just love to laze around. :p

Thursday, May 28, 2015

First Earthquake Experience

Ni cerita 4 hari lepas. Baru dapat nak update hari ni.

Experienced my first earthquake in Japan. Epicenter di Saitama, 5.6 on richter scale. Kat Yokohama about 3.0. Kata kawan-kawan, inilah gegaran paling kuat diorang pernah rasa sepanjang duduk di Yokohama (Syukur selama ni, setiap kali earthquake di Yokohama, we were out of town).

Masa tu baru balik dari pick up Aidin dekat sekolah. Singgah supermarket kejap. Masa tu baru je reverse parking, masuk lot and masuk gear P. Skali kereta gegar.

Masa tu macam, eh, apsal kereta ni. Rosak ke hapa? 

Tengok luar kereta, eh semua gegar laaaaa! Terus ni earthquake ni! 

Father in law and mom in law ada sekali dengan kereta. Father in law asked all of us to remain in the car. Kereta kat depan tu gegar-gegar, tiang lampu goyang-goyang macam pokok kelapa ditiup angin. Lasted for about a minute.

Masa tu serius tatau nak buat apa. Syukur Allah lorongkan aku park jauh dari orang dan bangunan. 

Lepas tu pick up Afiq & Adib kat sekolah. Terus diorang cakap, mommy tadi earthquake. Teacher suruh pakai hood and duduk bawah meja sampai stable. 

Since kat Malaysia, inilah bidang kerja aku, nak share sikit ilmu yang pernah dicedok dari boss & kawan-kawan yang attend training disaster management di Jepun. 

It's important to be prepared at all time. Macam kat sekolah Aidin, every class ada emergency bag kit, yang diletak di depan kelas bg cikgu2 ambil in case evacuation is needed. 

Aku apply jugak benda tu kat rumah. Basic item macam air, diapers Arfa, baby wipes ada dalam satu beg depan pintu rumah. Kat rumah standby jugak torchlight utk emergency cases. Lagi bagus kalau dlm emergency bag tu kita isi sekali biskut, etc for survival. 

Itu la cerita serba sikit pengalaman earthquake pertama aku kat sini. Sebulan setengah jek lagi. Moga-moga kami sentiasa dilindungi. Amin.