Monday, April 27, 2015

Osaka Trip

Ok. Will start the entry dengan Cuti-cuti Jepun, hujung bulan lepas sempena Winter Break anak-anak.

We decided to go to Osaka kali ni. Naik kereta. Normal traffic will take around 6-7 hours. Walaupun kurang setuju dengan mode of transportation, tak leh nak kata apa, sebab cost governs. Berangkatlah kami anak beranak ke Osaka dari Yokohama. 

It took us about 7 hours to reach. A very scenic road I must say, sebab passed by Mt Fuji, menyelusuri Nagoya, sebelum tiba di Osaka. Anak-anak ok dalam kereta, walaupun bosan sebab kereta takde tv. :P

Sampai di Osaka, terus checked in apartment and dinner. Nothing much for first day of arrival.

Next day, kami jalan-jalan tengok Osaka Castle. Sakura baru nak mula blooming, so sangat la catik dan teruja! 

Street view menuju Osaka Castle

 Kids happy

Magnolias

 Osaka Castle di atas bukit

Map of Osaka Castle

Sampai-sampai jek Osaka Castle, we were greeted with.... SAKURAS




Tak lama pun lepak sini, terus pegi area Shinsaibashi nak cari lunch. Jumpa kedai Turkish jual naan and stuff, nama kedai Ali Baba. Boleh la. Tapi disebabkan keadaan badan tidak mengizinkan nak aan lama-lama, lepas jejalan kat sini, terus balik apartment and rest, sebab tujuan utama datang Osaka is nak pergi Universal Studio Japan.

Anyway,masa kat Shinsaibashi, ada jumpa orang jual ubi bakar. Husband pun beli la sikit buat kudap-kudap time lapar. Masa beli tu, ada satu pakcik Jepun nak beli jugak, tapi rasanya duit dia tak cukup nak beli. Atas dasar simpati, husband pun belikan dan niat nak sedekah. Tapi pakcik tu refuse untuk terima, dan dia terus hop ke kedai lain, prbably utk cari makanan yang boleh dibeli dengan duit yang dia ada. Alangkah manisnya, jika jiwa itu hadir dalam semua hati manusia. Tidak mengharap belas ihsan orang, dan gigih berusaha memenuhi keperluan harian kan?

Ok. nanti sambung next entry ke USJ. Kena timeout nak amek anak sekolah.


Just Hi

Lamanya tak update. Maknanya, super busy la tu, sampai masa tidak terurus dengan baik.

Weather di Japan dah semakin warm, better than winter. Jemur kain pun best sebab kering, tak yah nak alih-alih dekat heater. :)

Banyak yang nak dikongsi.

Kita atur entry slow-slow ye. Saboooo

Monday, March 16, 2015

Welcome Spring!

Tak sabar nak tunggu minggu sakura blossom. Sekarang dah mula dah sikit-sikit bunga-bunga kat area rumah.



Sanggup stop tepi jalan amek gambar bunga. Hehe.

Pompuan mana tak suka bunga?! :)

Friday, March 13, 2015

Ginza

There are many interesting suburbs to visit in Tokyo, e.g. Ginza. Ginza ni kira high end place la. Level street Pavillion la kiranya kalau kat KL. 

Kalau pergi Ginza, kitorang suka makan kat satu restoran Malaysia ni. Nama restoran tu Rasa Malaysia. Bolehlah bat lepas teringin makan makanan Malaysia tanpa perlu diri sendiri masak. :P

Sepanjang duduk Japan ni, baru 2 kali kitorang pegi Ginza. Banyak masa spend di Yokohama, rather than Tokyo. Kat Ginza ada Burberry butik. Tengok jek la bolehnya pun. Banyak lagi keutamaan lain. Kalau ada duit lebih, boleh la beli Burberry Blue Label, exclusive di Japan sahaja. 

Meh tengok rupa Ginza.





Gambar-gambar atas ni masa first time sampai Ginza. Masa tu baru balik dari cuti seminggu lebih kat Malaysia.

On the way back home, singgah tengok Tokyo Tower. Tak turun pun, just intai dari tingkap kereta saje.


Inilah rupanya Tokyo Tower. :)

The second time pergi Ginza, bawak mak pulak since the previous visit mak tak sampai Ginza. It was cold. Kesian mak duduk Jepun sampai kena rheumatism, semua semata-mata nak teman anak dia yang keseorangan sebab husband outstation.



Dan sekali lagi, repeat makan dekat Rasa Malaysia tu. Anak-anak kemaruk makan satay, sabo jek laaaa.


Kay la korang.. tu jek nak share. Sungguh makcik takde idea nak tulis apa..

Thursday, March 12, 2015

Plan Cuti Sekolah

Mak baru je balik KL last week. Mesti korang pun confuse kan? Asyik datang. :D Best oo mak datang. Ada teman borak serius kat rumah. Kalau tak, borak ngan Arfa jek la, nyanyi lagu air pasang pagi.

Winter is almost over. Walaupun ikut bulan, patutnya dah spring. Tapi sisa-sisa sejuk tu masih ada. Anak-anak dah bosan kena hambat pakai jaket tebal. :) Sabarlah sayang.

Two weeks time school holidays. Kalau tak berjalan, gamaknya mommy kena bersedia la dengan 1001 aktiviti and siap sedia hadap rumah berkecah. (Mommy OCD) 

Dah ada2-3 plan dalam kepala. Ingat nak ajak anak-anak bujang buat chocolate kat rumah. I'm sure it's going to be fun, despite have to bear the comotness & hyper post chocolate. 

Ok ye.. nanti kita update lagi. Insya Allah.

Wednesday, March 11, 2015

Alfatihah

I received a sad news from KL yesterday.

My former boss, Tn Ir Hj Abdul Mutalib bin Mat Hassan, has lost his battle to his cancer at 2.05pm. He was a very dedicated boss, easy to work with and have set a high standard of how a good leader you should be.

Seorang ketua yang bukan sekadar mampu bimbing pembangunan kerjaya, tapi turut sama pantau KPI solat dan aurat staff. He is a father figure to most of us.

I owe him a lot, in my career progress. Feel sad for I am not able to ziarah him for the last time. 

May Allah grant him Jannatul Firdausi unaccountably. 

Innalillahiwainnailaihirojiun.

"From Him we come, to Him we return"

Al-fatihah

Friday, February 27, 2015

When the snow built up.

Setelah berehat semalaman, barulah rasa kebah sikit badan. Standard pertukaran musim, atau badan dah terlalu penat, merayu untuk berehat. Dapatlah hari ni jenguk blog yang makin hari makin kena tinggal.

Sedangkan dalam hati, banyak sangat nak cerita supaya 'terdokumen' cerita-cerita manis sepanjang merantau di bumi orang.

Bulan February, is the coldest month in Yokohama. Memang mencari heater memanjang. :) One of the day tu, snow lebat sangat dan built up. Anak-anak was so excited sampai lambat gila pergi sekolah. Safety first katanya. Bawak kereta slow, licin. 

Masa snow lebat tu, my mom ada kat sini. Seronoknya hati sebab umur mak dah 61, inilah first time mak tengok snow yang lebat.

 Nampak tak snow kasar-kasar turun?

 A white morning


My neighborhood

Alhamdulillah, husband dah tukar tayar kereta to snow tyre sebelum kejadian. Kalau tak ngeri gak nak bawak kereta sebab licin sangat.