Thursday, January 28, 2016

Jardin Petit Gateux Class by Confetti Studio

It is a busy-busy week for me. Busy buat benda yang aku suka. Hehe.

Ahad lepas, for the first time ever in life, I attended course related to baking. Jeng, jeng, jeng..

I memang minat baking. Tapi idok lerr terer amat. Cukup sekadar lepas untuk tekak sendiri dan anak-anak. Tapi tak reti langsung menghias cake. So Ahad lepas, I attended Jardin Petit Gateux Class by Confetti Studio di Ukay Perdana. Class scheduled from 9am to 4pm. The class was conducted by a mother-daughter team (wish this will happen with my own Arfa Marissa). We learned to pipe 4 types of flower - Daisy, Anemone, Cabbage Roses and English Roses. And yes, It took us the whole day!

I almost give up when we started doing the third flower, which is the cabbage roses. Tapi mengenangkan dah bayar, gagahkan diri jugak untuk habiskan. I just feel it is not my day, sebab everything I pipe doesn't look good as those around me. 

It is truly an eye opener. Lepas ni, kalau beli cake, ada munge-munge cantik tu, sila appreciate. Lol! Susahhhhhnya la to get it right! 

Anyway, I finished the course, and I'm very proud of my outcome though it doesn't look as good as others..

First, kita buat dirty coat dulu..

Piping anemone - flower no. 2 that I learned that day

The outcome.. Yang belakang tu cikgu punya piping. Sangat cantik!

This is another snapshot by the t utor. I amek kat instagram:-


I so can't wait to wait for next long weekend to practice to make these at homes. Harap-harap tak hangat2 taik ayam la..

Ngee.

Wednesday, January 13, 2016

Seksa

Stop la kejap entry Sydney. Ntah bila lagi nak update. Maleh kato org nismilan.

Dalam hati ni, membuak-buak rindu nak jadi housewife balik. Kelam kabut urusan umah tangga sekarang. Kerja pun tak berapa nak syok. Mengenangkan kos hidup makin tinggi, tu la yang buat sabar terus bekerja dalam paksa tiada rela.

Hoihhhh rindunya Jepun. 

Lagi tambah rindu, bila Adib tanya husband.. "Boleh tak hantar Adib sekolah semula kat Jepun?" 

Kena kasik "PANG!" satu kat muka ni sebab ini hidup sebenar. Hidup kat Jepun tu fantasi. Huwaaaa!



Wednesday, December 30, 2015

Sydney Day 4

Hope uols tak boring la update Sydney ni. Tabah je baca ok..

So continue Sydney Day 4.

Day 4 ni plan nak bawak budak-budak pergi visit:-
1. Sydney Wildlife Park
2. Madamme Tussaude Sydney
3. Sydney Aquarium

By visiting this, husband justify, no need to go to Taronga Zoo. 

Ticket for all three tu kitorang beli online. Beli sekali ngan naik Sydney Tower. Sydney Tower tu macam free la bila beli combo ni. 

Sebelum start journey, homework kena buat dulu......

 Settle Kumon dulu sebelum jalan. Segala susu & cereal atas meja tu house owner bagi. Amount dia bagi lebih dari cukup untuk sepanjang stay kat Sydney

Naik bas ke CBD. We decided to stop at Pitt Street and walk our way through the malls. Made our way through Pitt Street Malls, and ended up in QVB. Stop kat QVB for sushi, coffee, croissants and yoghurt. Aku and husband kalau pegi Sydney memang gila ngan dairy products. I somehow find dairy products kat Sydney sangat sedap. Yoghurt large size tu sekejap saja licin anak-anak makan. 


At QVB.. ps : Kids in Yokohama Marinos jersey


Konon-konon artistik. :) at QVB

Lepas alas perut lebih kurang, barulah kitorang gerak ke Darling Harbour nak gi tengok 3 parks tu. Started our park hopping dekat Sydney Wildlife Park. Attraction utama haruslah kangaroo and koalas. Kids enjoyed it a lot! Patut suruh bawak buku nota salin semua nama binatang, pastu buat report. (gila nerd mommy)

 Close encounter with kangaroos

Gambo ngan Koala ni mahai nak mampuih. 

Lepas Wildlife Park, pit stop sekejap, bagi kids snacking sebelum masuk Madamme Tussaude. Gambar dalam Madamme Tussaude memang berlambak gila, tapi lighting challenged. Aku ngan husband ni harap amek gambar guna phone je, so tabah je la..

Since skang ni hot ngan Dilwale kan.. I bagi satu gambar ngan Shah Rukh Khan..

Ehem



Gituuuuuu

Lepas Madamme Tussaude, kitorang pegi Sydney Aquarium. Macam biasa la tengok ikan. Aku rasa Aquaria tu best lagi. Tapi kat sini aku dapat la tengok dugong. Bapak besar Dugonggg!



Lepas habis marathon 3 park ni, lari pergi fish market naik tram. Nak makan lobster. Sadisnya, bila sampai rupanya dah tutup. Makan je apa ada..

Petang tu, kasi chance kat anak-anak lepas gian main kat park lagi. This is free public park tau, kat ngan Darling Harbour. Suka sangat la budak-budak dapat main.





Argh.. This make me miss my kids.

Tuesday, December 29, 2015

Sydney Day 3


Panjangkan entry lepas. Gila rajin tuan rumah menaip..

Meh sambung Sydney Day 3

Since dah jalan hebat sangat semalamnya, husband decide to slow down a bit to let the kids to recover. Mau tak terkejut. 12km berjalan. haha. Padahal kalau kat KL, kalau boleh kereta tu bila park nak masuk dalam kedai.

So Day 3, kitorang pergi Bondi. Tapi bukan pergi Bondi beach, pergi Bondi Westfield. Jalan cuci mata, kosongkan wallet gitu. Kan nak dekat christmas masa pergi holiday, so toys and chocolates murah. Apa lagi, borong la!

Oleh kerana hari ni pergi shopping, gambar Day 3 memang tak banyak. I share sket gambar depan homestay.

Depan homestay di Randwick

 At parents' room

Mampu tengok saje Smiggles. Tak sanggup nak beli lepas convert to RM

Lepas shopping kat Westfiled, petang tu gerak gi rumah Huzaimi sebab dia ajak dinner kat rumah. So we all gerak gi rumah dia naik bas.



Huzaimi ni duduk sekali ngan kitorang masa kat Msia Hall dulu. Dah kahwin, with 2 kids, now kerja di Sydney, while his wife buat pHd. Nak dijadikan cerita, rupanya, wife Huzaimi ni aku pernah jumpa dulu. Masa mula-mula sampai rumah and salam terus macam.. ehhh macam pernah jumpa...... tapi dua-dua tak tau kat mana. Borak punya borak.. rupanya jumpa masa zaman debat sekolah asrama dulu & kursus Nadwah kat KISAS. Perghhhhh. Lama kottttt!

Wife dia tu nama Huda. Sedap gila masak nasi beriani. Aku yang diet pun let go diet ok. 

Tu je nak cerita Day 3. Nah amek satu gambar bunga.

Always my favourite.. before aku jumpa Sakura. :D

Monday, December 28, 2015

Sydney Day 2

Lepas seharian catching up dengan family & kawan-kawan, and anak-anak pun dah recover dari flight, barulah kitorang bawak anak-anak pergi jalan.

Since we have local knowledge on how to go about kat Sydney, we decided to utilize public busses as our main transportation. Beli weekly bus ticket (which will no longer avaible starting Jan 2016, hangpa kena beli Opal card - macam Touch and Go, boleh top up kat news stand). Weekly bus ticket ni pun dah masuk spesis pupus dah ni. 

Kids were excited (at first) on the prospect of riding bus everywhere. Littleeeee did they know, mak pak diorang ni memang kuat berjalan. First day tu, seingat aku la, record jalan kat tepon is about 12km. Mau tak tegang betis budak-budak ni.


2nd day in Sydney was a bit chilly. Sejuk sepoi-sepoi, best jalan kaki. Tak peluh and tak berapa penat. First day tu, bawak anak-anak pergi tengok Opera House. Tu kan spot wajib pergi bagi sesapa pun yang datang Sydney. Cumanya hari tu gloomy sket, so amek gambar kurang lawa. 

 Harbour Bridge

 The famous Opera House

 The gambar wajib

Husband too tall to fit in. lol

Lepas jalan lebih kurang kat Opera House, we took the kids (on feet) to The Rocks.They got to see big cruise ship along the way. Walk along Circular Quay towards The Rocks. Kids cooperated well.



Sampai dekat The Rocks, reward the kids with lunch before Arfa terlelap. Mengimbau kenangan silam konon-konon, kitorang makan dekat Pancakes at The Rock. The simple pancake with butter and hot syrup jugak yang sedap.

 With my manja kids - Fafa & Didin


The father with the growing up twins
 Pancakes on The Rock

Masa dekat The Rocks, bought Afiq jagung. Jagung tu memang rasa dia sama ngan zaman aku belajar dulu. Jaguung rebus, sapu butter, sprinkle dengan black pepper. Memang win lah. Lepas jalan kat The Rocks, bawak anak-anak pergi Paddy's Market. Paddy's Market ni is the place to buy souveniers Australia. Rasanya bukak 4 days a week, tak ingat plak. 


 Kids at Paddy's Market aka Market City

After brief and compact souveniers shopping kat Paddy's Market, we then walked to Darling Harbour. Kat Darling Harbour tu ada satu playground besar untuk budak-budak main. Kena kasi upah sket lepas penat jalan.. Gitu katanya.

 On the way to Darling Harbour


 We are deprived of good parks in KL for kids



Darling Harbour

Suka gambar ni. Hehe

Settle jalan-jalan Darling Harbour, kitorang gerak balik for dinner. And again, reminiscing kenangan silam, dinner dekat Taste of Thai. Kedai ni dekat Randwick. Tell ya, nasi goreng dia, dari zaman belajar sampai sekarang rasa dia sama. Afiq punyalah suka nasi goreng ni sampaikan boleh kata everytime makan sini dia kana order nasi goreng.





Saturday, December 26, 2015

Sydney Day 1

Sydney Day 1

We flew off to Sydney by MAS. The tickets that husband bought was cheap. Masa tu ada offer kat MAS. Flight was almost midnight from KL, and arrived in Sydney dalam pukul 10 pagi. Heaven sangat sebab Arfa and Aidin slept throughout! The elder twins were busy dengan movie la, games la.. Lantak hangpa. 

Sampai kat Sydney, our foster family who used to look after us during our study year masa buat masters fetched us dekat airport. The last time I met them was in 2009, after I lost my 3rd baby. So hari pertama kat Sydney was all about catching up and eat and chat and eat again. Haha. 

Our foster family house in Eastlakes. They are Cape Malays, originated from Cape Town, South Africa. Left the country during apartheid.

The kids are making themselves at home.

Lepas settle hal-hal catch up, we then made a move to check in at our rented home, near The Spot, Randwick. Why Randwick? Because we used to stay there, and getting out and about buses are at finger tips. Lol! Rented the house via Airbnb. The host is very hospitable. The house is fully equipped, basic foods are stocked up for our use, Alhamdulillah. 

Malam tu, bawak semua anak-anak keluar nak cari dinner. Sebelum pegi dinner, singgah kejap dekat Malaysia Hall Sydney, kot la Abang Sam (cook Msia Hall masa zaman kitorang student dulu) ada kat sini. Dah rezeki kami, jumpa Abang Sam, and terus dinner kat hall dengan anak-anak. Ohhh sangat mengimbau kenangan silam!




Ada la perubahan kat Hall. Terasa-rasa hidup zaman student kat sini dulu. Masa tu baru lagi kahwin. Ada 3 couples yang baru kahwin, sama-sama duduk kat hall ni. Dan baru-baru ni, one of the couples - Kak Ida Rosmini telah kembali ke rahmatullah. Masih muda, belum pun sampai 40 tahun. 

Lepas makan-makan, sekali masuk satu lelaki kat hall. Lama aku tenung. Ehhh ni dulu budak hall jugak ni. Punya tak sangka jumpa kat sini. Dia datang sebab tumpang basuh baju kat laundry Msia Hall. Laundry Msia Hall murah, harga tak naik-naik dari dulu. :P

Husband, Huzaimi & Abg Sam

Makin ramai corum, terus Abg Sam hidang teh tarik. Lagi lama la berborak kat situ, sampai budak-budak naik jemu tunggu. 

Kids killing their time. :)

It was such a nice day, catching up with family in Oz and friends. 

That was all about day 1. Nanti update lagi gambar icon Sydney plak.