Monday, March 16, 2015

Welcome Spring!

Tak sabar nak tunggu minggu sakura blossom. Sekarang dah mula dah sikit-sikit bunga-bunga kat area rumah.



Sanggup stop tepi jalan amek gambar bunga. Hehe.

Pompuan mana tak suka bunga?! :)

Friday, March 13, 2015

Ginza

There are many interesting suburbs to visit in Tokyo, e.g. Ginza. Ginza ni kira high end place la. Level street Pavillion la kiranya kalau kat KL. 

Kalau pergi Ginza, kitorang suka makan kat satu restoran Malaysia ni. Nama restoran tu Rasa Malaysia. Bolehlah bat lepas teringin makan makanan Malaysia tanpa perlu diri sendiri masak. :P

Sepanjang duduk Japan ni, baru 2 kali kitorang pegi Ginza. Banyak masa spend di Yokohama, rather than Tokyo. Kat Ginza ada Burberry butik. Tengok jek la bolehnya pun. Banyak lagi keutamaan lain. Kalau ada duit lebih, boleh la beli Burberry Blue Label, exclusive di Japan sahaja. 

Meh tengok rupa Ginza.





Gambar-gambar atas ni masa first time sampai Ginza. Masa tu baru balik dari cuti seminggu lebih kat Malaysia.

On the way back home, singgah tengok Tokyo Tower. Tak turun pun, just intai dari tingkap kereta saje.


Inilah rupanya Tokyo Tower. :)

The second time pergi Ginza, bawak mak pulak since the previous visit mak tak sampai Ginza. It was cold. Kesian mak duduk Jepun sampai kena rheumatism, semua semata-mata nak teman anak dia yang keseorangan sebab husband outstation.



Dan sekali lagi, repeat makan dekat Rasa Malaysia tu. Anak-anak kemaruk makan satay, sabo jek laaaa.


Kay la korang.. tu jek nak share. Sungguh makcik takde idea nak tulis apa..

Thursday, March 12, 2015

Plan Cuti Sekolah

Mak baru je balik KL last week. Mesti korang pun confuse kan? Asyik datang. :D Best oo mak datang. Ada teman borak serius kat rumah. Kalau tak, borak ngan Arfa jek la, nyanyi lagu air pasang pagi.

Winter is almost over. Walaupun ikut bulan, patutnya dah spring. Tapi sisa-sisa sejuk tu masih ada. Anak-anak dah bosan kena hambat pakai jaket tebal. :) Sabarlah sayang.

Two weeks time school holidays. Kalau tak berjalan, gamaknya mommy kena bersedia la dengan 1001 aktiviti and siap sedia hadap rumah berkecah. (Mommy OCD) 

Dah ada2-3 plan dalam kepala. Ingat nak ajak anak-anak bujang buat chocolate kat rumah. I'm sure it's going to be fun, despite have to bear the comotness & hyper post chocolate. 

Ok ye.. nanti kita update lagi. Insya Allah.

Wednesday, March 11, 2015

Alfatihah

I received a sad news from KL yesterday.

My former boss, Tn Ir Hj Abdul Mutalib bin Mat Hassan, has lost his battle to his cancer at 2.05pm. He was a very dedicated boss, easy to work with and have set a high standard of how a good leader you should be.

Seorang ketua yang bukan sekadar mampu bimbing pembangunan kerjaya, tapi turut sama pantau KPI solat dan aurat staff. He is a father figure to most of us.

I owe him a lot, in my career progress. Feel sad for I am not able to ziarah him for the last time. 

May Allah grant him Jannatul Firdausi unaccountably. 

Innalillahiwainnailaihirojiun.

"From Him we come, to Him we return"

Al-fatihah

Friday, February 27, 2015

When the snow built up.

Setelah berehat semalaman, barulah rasa kebah sikit badan. Standard pertukaran musim, atau badan dah terlalu penat, merayu untuk berehat. Dapatlah hari ni jenguk blog yang makin hari makin kena tinggal.

Sedangkan dalam hati, banyak sangat nak cerita supaya 'terdokumen' cerita-cerita manis sepanjang merantau di bumi orang.

Bulan February, is the coldest month in Yokohama. Memang mencari heater memanjang. :) One of the day tu, snow lebat sangat dan built up. Anak-anak was so excited sampai lambat gila pergi sekolah. Safety first katanya. Bawak kereta slow, licin. 

Masa snow lebat tu, my mom ada kat sini. Seronoknya hati sebab umur mak dah 61, inilah first time mak tengok snow yang lebat.

 Nampak tak snow kasar-kasar turun?

 A white morning


My neighborhood

Alhamdulillah, husband dah tukar tayar kereta to snow tyre sebelum kejadian. Kalau tak ngeri gak nak bawak kereta sebab licin sangat.



Tuesday, February 24, 2015

So belated entry :Trip to Disney Sea with Mom

Sambung cerita mak datang ok. :) (Ni patut publish bulan 9 hari tu.. Gila lama berkepuk dalam draft)

Since rombongan mak kali ni besar, and ada Damia (my niece) we decided to have a trip to Disney Sea (again!). Why Disney Sea? Sebab my brother's family dah pernah sampai Disneyland Hong Kong, so from our experience, pergi mana-mana Disneyland pun lebih kurang sama je rides dia, hence we promote pergi Disney Sea. 

Bangun je pagi tu, Damia was not well. Macam nak demam. Tapi sebab tiket dah beli, gagahkan jugak la pergi. Alhamdulillah, elok je sampai theme park, budak kenit tak berapa kenit tu sihat. Hehe. Bagus. 


Upon arriving at Disney Sea. First time pergi dulu, we thought ni jalan nak naik highway. Pfft! :P

Reception park kat Disney Sea ni macam kat USS. Ada spinning globe, a must take picture for everyone yang datang Disney Sea. Sila ambil gambar masa sampai, bukan masa balik sebab pada ketika ini, matahari naik, cukup lighting dan mood masih ceria. :D

Sampai-sampai je reception ni, normally character Disney dah ada kat area ni untuk photography. Sila bersabar, beratur dan tunggu giliran anda. We waited for 40 mins to get a shot. :) 

Oleh kerana gambar tuan rumah kurang sempurna untuk tatapan uols, tuan rumah tepek gambar bonda.. ngan nenda. :)

Comel je wan peluk tangan Mickey. Hehe..

and kids took the opportunity to be photographed with Goofy.. 


and Jimmy Cricket too..

Since this is our second time, so, ada la sedikit experience to maximize our time kat sini. Since tujuan datang sini adalah untuk melayan kanak-kanak, so the strategy was to enable kids to ride the rides that they can ride Tu dia tongue twister!

We first hit the electric train. Rasanya sesapa pergi theme park pun akan buat benda sama kan? Konon-konon overview la. Lepas naik train, husband amek fast pass utk naik Storm Rider. Sementara tunggu turn, kitorang naik Aqua apa ntah dulu. Masa time summer hari tu,org ramai sangat. This time round, boleh ulang naik sampai 3 kali. Arfa suka gila.


When our turn is up for Storm Rider, husband bawak Arfa naik ni sekali lagi sebab dia tak lepas masuk Storm Rider. This time round, I bring the kids.

Snap jarak jauh gitu..

Little did I remember that my niece Damia takut guruh.. So, adalah air mata berderai masa naik ride tu. :D Sorry darling, mommy long lupa!

Lepas settle kat sini, we made our way to "The Lost River Delta". If you miss the chance to take picture dengan Disney characters masa kat antrance, you can make it up here. Ada 3 Disney characters akan tunggu kat sini - Mickey, Minnie & Goofy. Since kat entrance dah amek gambar dengan Mickey, Here we took picture with Minnie and Goofy. Waiting time utk each character varies.. masa kitorang tu dalam 15-25 mins, Goofy being the shortest and Mickey being the longest..



Here, you can get the staff to take your picture using your phone. Tapi kat Japan, ramai pakai Iphone,where the shutter is pretty fast. So kalau phone pakai cap Samsung macam I, sila check dulu gambar. Kalau blur,you can ask them to retake your picture again. :D

After a good 40 minutes here plus minus, we then moved to Arabian Coast. As the name suggest, Arabian Coast home the cartoon of Alladin & Sinbad. The flying carpet ride was nice, but I find the Sinbad boat ride rather boring. 






Had our lunch here.. Ada nasi and naan with seafood curry. Solat jugak di area ni, kat corner building, Hope that one day Disney Resort will provide praying area for Muslims, just like Sea World and Movie World, Gold Coast has done. Amin.

Lepas lunch, pegi bawak bebudak naik roller coaster. Pusing-pusing dekat Mermaid unya tempat and return semula kat Arabic Coast ni. Masa sampai sini, Aidin dgn Mia dah lelap. Penat sgt kot. So kitorang bagi chance kat adik & ipar pegi naik rides org tua.

Enjoy sakan budak-budak ni kat sini. Hope boleh datang lagi.
 

Monday, February 23, 2015

Weekend at Yeti Ski Resort

Mom came again last month (lama tak updatekan?). Datang temankan tuan rumah sebab husband kena kerja luar lagi. 

Since mak datang, masa weekend tu, husband ambik peluang bawak kami semua pegi main snow. Mengenangkan sekejap jek duduk jepun ni, and nak create beautiful memories for the kids during our stay in Japan ni.

Husband bawak kami pergi Yeti Ski Resort, near Mount Fuji. Bermalam dekat area-area sana. Chalet yang kitorang stay tu sangat unik. Macam igloo. :) Anak-anak punyalah seronok.




Comelkan hut dia? Our stay di sini comes with breakfast. Boleh tahan la breakfast buffet dia. Banyak jugak la yang boleh dimakan. Kami sampai sini hari Sabtu, malam tu, jalan-jalan dekat area hotel tengok Illuminati show. Basically light show. Nampak sangat cantik.




Dah jalan sikit kat area ni, balik bilik masak maggi. Ngee. 

Esok pagi-pagi gerak makan breakfast. Arfa tak sihat la plak. Abang-abang dia dah risau sebab takut cancel pergi main snow. Siap muntah masa breakfast. Tawakkal saje pergi main snow.

On the way pergi Yeti Resort tu, pemandangan Mt Fuji memang mengasyikkan. Layannnnnnnn sangat.

 Mommy dan anak-anak. 


Sampai-sampai je kat Yeti, kena pergi sewa dulu perkakas-perkakas snow sledding. Tak pegi ski pun. Sebab bawak budak-budak. Cukup la main sledding saje.

 Tgh tunggu barang-barang sledding

 Aidin tengah sledding

Selfie sikit dengan Fuji-San

Boleh tahan lama jugak budak-budak ni main. Cumanya kat sini, memang susah nak makan. Yang boleh makan 2 benda je. Fries dengan apple pie. Perghhh. Bulur dibuatnya.

 Family-fie?

 Us and snowman

 Racing down the hill

 Budak tak sihat hari tu

 Aidin the selamba boy

Kakak dengan adik. ehh!

Bila dah petang (well stop sebab Aidin melalak, accident masa turun sledding), kitorang pun pack and balik. 


It was a nice weekend. Semua org enjoy. :)