Wednesday, January 28, 2015

First Snow Experience for the Kids

Hello people.

Lame as usual, no time for updates. Life has been very, if not super busy.

:)

We went back to Msia at the end of last year, for a short break. Balik semula ke Japan on new year's eve. Nak dijadikan rezeki, new year tu flurries turun. So there goes my kids' first experience with snow. They were super excited. So do me. :D




Member-member yang duduk dekat town whatsapp dalam group cakap snow kat area office husband (Minatomirai). Angkut lerr anak-anak main snow kat ofis husband, dengan niat nak lunch sekali kat sana. Skali semua kedai makan tutup ok! tutup! Merasa la lunch makan donut. Kitorang tatau new year kat sini semua kedai tutup. Shoping malls also. Bayangkan peti ais kat umah dah la kosong. Sob sob. Time tu jugak rasa nak balik Msia.

Macam ni pun jadik la buat tempat berlari. :)

Gambar Mommy ngan anak-anak.

Wednesday, January 14, 2015

6 months review

I find it very difficult nowadays to update on regular basis. My time is very occupied, hence no me time.

But it is all very satisfying.

It has been a good 6 months or so staying abroad. The country that I first hated so much, has slowly gain my love. It is a nice country to love in, I admit, minus the cold and food. (I'm so tekak Melayu!)

In three months time, insya Allah, this adventure will end.

Will return back to Malaysia, with thousands of beautiful memories here (and bitter one too!)

Masya Allah, this journey has transform me a lot. Dropping a size of jeans to name a few. Ngee.

Other than that, I've become a monster too. Hah! Baru tahu macamana testing nya jadi housewife, what more yo have OCD problem!

Nanti I update cerita the kids with their first experience with snow flakes. KAy yea, arfa dah bangun. Nak kasik makan lunch. Daa!

Friday, December 12, 2014

Around Nippon-Maru Memorial Park with Mom

Banyak betul entry tertunggak. I sibuk sangat uols. Ke I tak reti urus masa? Adoi...

Cerita mak datan pun tak habis lai. Ngeeeeee

Ok.. Sambung balik cerita ok?

Other than zoo, Gotemba n Mt Fuji, I bawak bonda ronda-ronda bandar Minatomirai, kiranya the new Yokohama town la, tempat husband kerja. Nak bawak ke Tokyo, I tak lepas sebab panglima-panglima askar ramai.. :)

We walked around the Nippon-Maru Memorial Park.Dekat situ ada small theme park. Jadik ler. Kids have been bugging me to be on the clock tower, so kali ni kasik chance la naik clock tower tu. Mahal ok. One adult 700yen ke 800yen. tak hingat aku. 

Ni rupa clock tower tu..

Benda yang pusing-pusing tu.

So naiklah kami rombongan cik kiah clock tower tu. Satu car boleh masuk 5 orang. so We all kena split naik 2 car.

 Adib yang gayat.. :)


The view from top is nice. Must be very romantic at night. :)


View from top. Nice kan?

Lepas settle seround clock tower ni, anak-anak heret the adults pegi theme park. Kena pow lagi seround naik rides.



In short, di sini, banyak area yang I enjoy bawak anak-anak jalan. The scenery is beautiful, and it is good for your health too.

Nah,enjoy the beautiful scenery around this area..




Last but not least.. a picture of 4 generations in the family. May we still have the chance to take more pictures like this!


Thursday, December 11, 2014

11-12-2014

11-12-2014

Sudah 6 tahun kamu kembali.

Alfatihah untuk anak Mommy. Moga bertemu lagi kita di Jannatul Firdausi.

Thursday, November 27, 2014

A visit to Nogeyama Zoo

After a lovely weekend melihat cantiknya ciptaan Allah - Fuji san, Lake Kawaguchiko, kami pun balik semula ke Yokohama. Husband was due for his Korea trip, hence the very next day tu, jalan around Yokohama saje.

Since kat Yokohama ada zoo yang free, we made our way there. We went to Nogeyama Zoo. It is relatively a small zoo, but good enough for free. You can see tiger and lion from a pretty near distance, zirafah, etc.


 This is how near you can get to the animals.



Yang menariknya zoo ni is, ada petting zoo. Dua jenis binatang yang diorang bagi pegang was hamster and anak ayam. Tapi, aku memang penggeli dan penakut. Afiq & Aidin memang layan la benda-benda ni. 


 Adib menurun perangai Mommy

 Free stuffs that make the kids happy

Chicky Cheeky Aidin

We spent about 1.5 hours here. It's not too big, just nice for a free visit. :)



Wednesday, November 26, 2014

Gotemba Premium Outlet

Payahnya nau nak sambung entry kan?Janji sambung.

Ok. Lepas satu hari spend masa kat Lake Kawaguchiko, esoknya tu kitorang check out dari umah and pergi melawat tapak lain pulak. :D

We brought the family pergi the famous premium outlet - Gotemba Premium Outlet. Masa nak pergi sana, bila nak masuk parkig, husband divert ikut jalan lain (atas nasihat member to avoid traffic) and memang la itu satu keputusan bijak. :) Bagus.. 

Niat datang sini, memang takde nak shopping (ecceh). Memang sikit pun aku shopping. Nak kata murah, tak la murah sangat. Boleh la. 

Stamp passport dulu bukti dah sampai Gotemba

Kat sini, kalau nak makan yang ada pun cafe-cafe coffee saje la. So, as usual, memang bawak la serba sikit bekal especially untuk budak-budak makan. Tapi last-last surrender gak beli McD untuk dinner sebab takut lapar sangat bila balik Yokohama. And yes, it was a good move sebab masa balik Yokohama kitorang sangkut dalam jam super lama. Nasib baik takde yang nak terkucil.

Antarakedai yang ada kat sini - Ferragamo, Furla, Kors, Coach, Disney Store, Sanrio (Hello Kitty), Follies Follies, Swatch, Anna Sui, Body Shop, Adidas, Nike, etc. Memang banyak la outlet kat sini. Kalau tak salah dalam 300+ kedai.

Yang bestnya Gotemba ni is, kau tak yah risau pasal mana nak solat. Sebab kat sini ada disediakan surau. Yes! Tempat wudhu' pun ada. Cuma tempat wudhu tu kongsi untuk muslimin dan muslimat. Cumanya, kena hati-hati jaga aurat sebab bukak pintu jek, terus taraaaaa.. nampak kamu di situ. Location surau dekat ngan kedai Swarovski. Untuk muslimat, sila bawa telekung or best is, pakaila pakaian yang solat ready.

Pintu masuk surau kat Gotemba Premium Outlet

Nak kata aku recommend gi sini..tak kot.. sebab satu, dia jauh.. pastu kalau setakat nak window shopping, cam serius buang masa, unless kau memang niat nak shopping. kata husband, kalau pergi weekdays, macam dia pernah pergi dulu, the offer was far better. So, kalau nak gi, pergi la masa weekdays. Kalau dari Yokohama, ada shuttle bus service dari Yokahama Cat (YCat). Rasanya harga tiket dalam 3,000Y per person (return ticket). 

Kalau yang bawak anak kecik, memang la tak berapa enjoy nak shopping. Budak kan.. lain la kalau gi kedai mainan. Kat sini, ada jugakla playground kecik. So parents boleh take turn utk shopping. :)

This is the best spot to take picture kat Gotemba. Aku rasa sebab belakang tu suppose nampak Fuji San. Tapi hari tu awan mendung berarak kelabu. So, ni jek la yg nampak. :)

Budak-budak tengah kemaruk amek gambar sambil lompat.Tinggi Aidin lompat kan? Thanks to Mommy tolong jadi prop dukung dari belakang.

Kay la korang. Hope boleh jadi panduan pada kaki shopping. I kaki window shopping je. :)

Friday, November 21, 2014

Accomodation in Lake Kawaguchiko, Mount Fuji

It's either I was too busy, or I just didn't manage my time right. Memang tidak ada ruang dan peluang utk bukak laptop. Too many things nak jot down, sebelum terlupa. :) Almaklumla, dah three series ni kan.

Ok, sambung cerita lepas dulu la. On vacation home yang husband sewa masa pergi jalan-jalan dekat Lake Kawaguchiko, near Mountain Fuji. Memula husband google jek. Last-last mintak tolong secretary office husband (she's Japanese) untuk tolong carikan. We ended up staying at Sasuga Vacation Homes. Sangat puas hati.

Rate yang diberi adalah based pada per person. Kalau tak silap, satu adult dia charge 4,500Y per night. Rumah yang kitorang dapat tu rumah banglo, self contained, fully furnished with kitchen. Ada 3 bedroom + 1 japanese room, living room, kitchen, toilet. Puas hati!

 
 Ni la vacation homes yang kitorang dapat. Besar kan? Puas anak-anak dapat berlari dalam rumah. :)


 And we woke up in the morning to this view. :) Subhanallah!

And the surrounding view..

Rezeki kami nak nampak Gunung Fuji. Cantik tak terkata

Ni view lake..

And all the view tu boleh nampak dari balkoni rumah. Ada barbeku facilities siap. :)


And ada garage..

Owner rumah duduk rasanya dekat je ngan vacation home ni. Owner pun boleh cakap English, so not a big problem. The only problem was, jalan nak ke rumah tu sangat sempit. Memang mencabar la kalau bawak kereta yang agak besar macam Estima. 

So, kalau yang ada plan nak gi tengok Mount Fuji, boleh try la duduk sini. Highly recommended. 

Kay la korang.. Nah I belanja satu gambar family.

Note : Arfa masa ni baru je had her hair cut. Dah macam Dora plak aku tengok.