Tuesday, April 19, 2016

Bokitta Hijab at Zalora

Semua perempuan akan pernah melalui masalah ni - "Eh, aku tak ada tudung la nak pakai.." padahal almari dah nak roboh ngan tudung.

Dengan lambakan tudung-tudung pelbagai jenama, pelbagai harga, pelbagai kualiti, women are left with nothing but to indulge. Ecceh. Hihi.

Antara tudung yang mendapat perhatian ramai adalah Bokitta Hijab. Kenapa Bokitta? Sangat ekspress, tetapi cukup elegant untuk dibawa masuk ke majlis-majlis glamour, tetapi cukup santai untuk dibawa berjogging. Gituhhh.. 

Bokitta hijab direka khusus untuk menepati pelbagai keperluan tatarias wanita. Didatangkan di dalam perlbagai warna, hijabista boleh menggayakan dan menyuaipadan Bokitta hijab dengan pakaian.

Antara warna yang menarik perhatian adalah:-

1. Girly Pink

Warna pink/merah jambu memang sangat sinonim dengan ciri-ciri feminin dan penuh keayuan. Warna pink adalah warna wajib yang perlu ada dalam wardrobe hijabista. Boleh digayakan dengan baju putih, pastel mahupun hitam dengan mengekalkan gaya penampilan yang elegan. Cuba tengok gambar skek..



2. Soothing Green
Hijau itu menenangkan. Fikiran serabut boleh tenang melihat hijau. Sila pakai hijau bila masuk meeting supaya chairman tengok you tenang fikiran dan tak marah-marah. Eh! Hihi. Go for colour block ataupun matchkan dengan hitam klasik atau putih untuk tampak sangat menawan gitu.


3. Peaceful Blue
Rasa gelabah nak sit for interview? or Rasa panik sebab nak jumpa bakal mak mertua? Pakai la kaler biru.. kenapa biru? Sebab biru itu buat kita chill. tapi tak terover chill (sebab nak jumpa mak mertua kan.. or bakal boss kan) Bokitta hijab offer you blue in various shades, so pick one that suits yours well. 

So apa lagi readers.. Go get your Bokitta Hijab now! Jangan cakap akak tak payung.


Wednesday, March 16, 2016

Tuan Rumah Kurang Sihat


My health is hay wired, Have been sick on and off since CNY. Nak kata demam kuat tu tak.. demam lite-lite tapi sakit tekak la.. sakit badan la.. macam-macam.

Mungkin kebetulan, bila tengok memory kat FB, aku selalu sakit around this time. Hydrologist kata one year ARI. 

Sekarang ni cuti sekolah. How I wish we can go off somewhere. Unfortunately, I can't due to work commitment. Ku ingat doktor je ada on call, engineer gomen pun samo yoooo!

Kids asked, why mommy - only one day cuti? The guilt, aiyoooo. makan dalam. tapi seriously nak cuti!

I haven't finish updateing the Sydney holiday entry. nak type pun, memori dah ala-ala. RAM kaput gitu.

oleh kerana tuan rumah dah lama tak bagi puisi, kita puisi dulu la satu round..


Andai sepi itu,
Boleh aku garap dengan kata-kata,
Pasti tidak tersisa kalimah pujangga..

Andai sepi itu,
Boleh aku warna,
Pasti warna itu jadi hitam belaka.

haha. ok bye. 

Friday, February 26, 2016

Pandan Cupcake with Gula Melaka Swiss Meringue Buttercream





I have started taking up orders since last month. Alhamdulillah, good response too.

But I am a novice baker, so this is the best (so far) that I can do to decorate my cake. I just hope the baking supply shop will continue to supply the tiny white flowers. haha..

The above is Pandan Cupcakes with Gula Melaka Swiss Meringue Buttercream in teal colour. Supplied that to a steak restaurant.

Selling those gems at RM50 - 16 pieces. One colour per order. Self pick up at Taman Melawati/surrounding vicinity.


Thursday, January 28, 2016

Jardin Petit Gateux Class by Confetti Studio

It is a busy-busy week for me. Busy buat benda yang aku suka. Hehe.

Ahad lepas, for the first time ever in life, I attended course related to baking. Jeng, jeng, jeng..

I memang minat baking. Tapi idok lerr terer amat. Cukup sekadar lepas untuk tekak sendiri dan anak-anak. Tapi tak reti langsung menghias cake. So Ahad lepas, I attended Jardin Petit Gateux Class by Confetti Studio di Ukay Perdana. Class scheduled from 9am to 4pm. The class was conducted by a mother-daughter team (wish this will happen with my own Arfa Marissa). We learned to pipe 4 types of flower - Daisy, Anemone, Cabbage Roses and English Roses. And yes, It took us the whole day!

I almost give up when we started doing the third flower, which is the cabbage roses. Tapi mengenangkan dah bayar, gagahkan diri jugak untuk habiskan. I just feel it is not my day, sebab everything I pipe doesn't look good as those around me. 

It is truly an eye opener. Lepas ni, kalau beli cake, ada munge-munge cantik tu, sila appreciate. Lol! Susahhhhhnya la to get it right! 

Anyway, I finished the course, and I'm very proud of my outcome though it doesn't look as good as others..

First, kita buat dirty coat dulu..

Piping anemone - flower no. 2 that I learned that day

The outcome.. Yang belakang tu cikgu punya piping. Sangat cantik!

This is another snapshot by the t utor. I amek kat instagram:-


I so can't wait to wait for next long weekend to practice to make these at homes. Harap-harap tak hangat2 taik ayam la..

Ngee.

Wednesday, January 13, 2016

Seksa

Stop la kejap entry Sydney. Ntah bila lagi nak update. Maleh kato org nismilan.

Dalam hati ni, membuak-buak rindu nak jadi housewife balik. Kelam kabut urusan umah tangga sekarang. Kerja pun tak berapa nak syok. Mengenangkan kos hidup makin tinggi, tu la yang buat sabar terus bekerja dalam paksa tiada rela.

Hoihhhh rindunya Jepun. 

Lagi tambah rindu, bila Adib tanya husband.. "Boleh tak hantar Adib sekolah semula kat Jepun?" 

Kena kasik "PANG!" satu kat muka ni sebab ini hidup sebenar. Hidup kat Jepun tu fantasi. Huwaaaa!



Wednesday, December 30, 2015

Sydney Day 4

Hope uols tak boring la update Sydney ni. Tabah je baca ok..

So continue Sydney Day 4.

Day 4 ni plan nak bawak budak-budak pergi visit:-
1. Sydney Wildlife Park
2. Madamme Tussaude Sydney
3. Sydney Aquarium

By visiting this, husband justify, no need to go to Taronga Zoo. 

Ticket for all three tu kitorang beli online. Beli sekali ngan naik Sydney Tower. Sydney Tower tu macam free la bila beli combo ni. 

Sebelum start journey, homework kena buat dulu......

 Settle Kumon dulu sebelum jalan. Segala susu & cereal atas meja tu house owner bagi. Amount dia bagi lebih dari cukup untuk sepanjang stay kat Sydney

Naik bas ke CBD. We decided to stop at Pitt Street and walk our way through the malls. Made our way through Pitt Street Malls, and ended up in QVB. Stop kat QVB for sushi, coffee, croissants and yoghurt. Aku and husband kalau pegi Sydney memang gila ngan dairy products. I somehow find dairy products kat Sydney sangat sedap. Yoghurt large size tu sekejap saja licin anak-anak makan. 


At QVB.. ps : Kids in Yokohama Marinos jersey


Konon-konon artistik. :) at QVB

Lepas alas perut lebih kurang, barulah kitorang gerak ke Darling Harbour nak gi tengok 3 parks tu. Started our park hopping dekat Sydney Wildlife Park. Attraction utama haruslah kangaroo and koalas. Kids enjoyed it a lot! Patut suruh bawak buku nota salin semua nama binatang, pastu buat report. (gila nerd mommy)

 Close encounter with kangaroos

Gambo ngan Koala ni mahai nak mampuih. 

Lepas Wildlife Park, pit stop sekejap, bagi kids snacking sebelum masuk Madamme Tussaude. Gambar dalam Madamme Tussaude memang berlambak gila, tapi lighting challenged. Aku ngan husband ni harap amek gambar guna phone je, so tabah je la..

Since skang ni hot ngan Dilwale kan.. I bagi satu gambar ngan Shah Rukh Khan..

Ehem



Gituuuuuu

Lepas Madamme Tussaude, kitorang pegi Sydney Aquarium. Macam biasa la tengok ikan. Aku rasa Aquaria tu best lagi. Tapi kat sini aku dapat la tengok dugong. Bapak besar Dugonggg!



Lepas habis marathon 3 park ni, lari pergi fish market naik tram. Nak makan lobster. Sadisnya, bila sampai rupanya dah tutup. Makan je apa ada..

Petang tu, kasi chance kat anak-anak lepas gian main kat park lagi. This is free public park tau, kat ngan Darling Harbour. Suka sangat la budak-budak dapat main.





Argh.. This make me miss my kids.