Monday, April 14, 2014

Post operation

Kids went through the operation successfully, Alhamdulillah. Sekarang post operation, recovery period. Masih sakit-sakit nak makan. First night at home, keluar balik pukul 9.30 malam cari aiskrim sebab Adib menangis sakit. Merasa la beli aiskrim kat kedai mamak RM30. Beli Haagan Daz. Mampu kedai mamak ada jual Haagen Daz aiskrim. kelas..

Minggu ni mencabar. The day Afiq Adib operate, Aidin demam. Cikgu sekolah telefon suruh bawak balik. Arfa wheezing. Typical scenario bila suami akan kembali ke tempat asal bekerja. Semoga anak cepat sihat. Cuti saya pun dah kering. Kena jimat-jimat. Hari ni anak-anak semua ponteng sekolah. Mengharap belas ihsan mak tolong tengokkan anak-anak. 

Operation tu amek masa dalam half an hour. I was around masa Dr nak bagi anak-anak pengsan. I teman Afiq, husband teman Adib. Only one parent is allowed for each kid. Sayu rasa hati bila tgk anak kena sedate. Lepas knock out, nurse ushered me out, and minta tunggu luar OT room. They want the parents to be around in recovery area once operation is done.

Masa tunggu kat luar tu, aku sorang-sorang, sebab husband dengan Adib. Bergenang-genang mata. Betul ke apa aku buat nih. Sambil tu, lapik perut makan roti, sebab perut rasa tak sedap. (Itu pun nak cerita)

Lepas tu, nurse panggil aku masuk recovery room. Belum sampai lagi kat tempat Afiq aku dah dengar dia menangis kuat gila. Kesian. Like seriously kesian. Aku tau how painful post op is. Dia menangis non stop. Puas aku pujuk. Last-last Dr anaesthetic datang. Tanya Afiq, sakit dekat mana. out of the blue, dia tunjuk TANGAN, bukannya tekak dia! Dr tergelak. Aku pun sama. Last-last Dr jab ubat tahan sakit, tak lama lepas tu dia knock out balik. 

Adib on the other hand, lebih managable, though his condition lagi teruk dari Afiq. Lidah dia sampai luka-luka post op, both left and right. Memang la macho guy. Aku mintak ubat spray nama GLENIGEL kat nurse untuk luka Adib, unfortunately it took her the whole day baru dapat ubat. Nama je duduk hospital 5 star. Tengah malam baru aku dapat ubat, itu pun masa aku dah tido. 

So hari ni is day 4 post operation. I couldn't take leave. Hope they will recover well at home. 


Thursday, April 10, 2014

Esok..

Hari ni memula pergi kerja macam biasa. Punch card, bla.. bla.. terus pergi beli breakfast.

Kat tempat sekarang ni, Unit aku ada 2 orang je perempuan. Yang perempuan tu skang tengah cuti bersalin, maka, BOSAN AMATLAH aku bab nak pergi cari makan. bertabahlah. Semoga aku menjadi kurus semula. (tapi rasanya beli lagi banyak sebab.. eh kang lapar canne.. malas nak keluar sengsorang. :P)

Esok, Afiq & Adib kena go through minor operation. Dua-dua ni severe sinusitis, sampai ke tahap hidung block tak boleh tido. makan ubat ok. Bila aku stop kan ubat (dah 2 minggu stop ubat) teruk balik. So, Dr kata no choice, buat la procedure ni. Dr kata kalau tak buat, anak-anak akan bergantung kepada ubat yang dia amek sekarang, which is pada aku not good la kalau dia dependednt pada ubat.

Sebelum decide nak operate ni, memang ada jugak try amek honey etc. Tapi macam tak jalan langsung.

Bila tanya kengkawan yang anak dah buat procedure ni, diorang cakap kejap je bebudak recover. Jangan orang tua. :)

So, aku ngan husband cekalkan hati setuju for this operation.

Berdebar sebenarnya nak bagi anak go through this kind of thing.. Tapi nak buat macamana kan, dah kena buat.

Doakan anak-anak ok ye readers.

Assalam

Mode : Hati berdebar

Tuesday, April 8, 2014

Pelajaran dari Anak Kecil : Komunikasi Berkesan

Cuba tengok tajuk. Kelas kan? :) Yes, memang high class punya tajuk, setinggi pengajaran yang saya dapat dari tajuk tu. 

Cerita dia macam ni..

Aidin turns 4 years old, officially. 

And meneruskan tradisi macam Afiq and Adib, we slowly kenalkan dia dengan basic AlQuran, which is Muqaddam. 

Sementara husband masih di KL, Afiq dengan Adib mengaji ngan daddy dia, while I take Aidin.

Knowing myself, aku ni memang kurang sabar. Mengajar anak-anak, kalau ikut sejarah Afiq & Adib dulu memang meleleh-leleh air mata budak berdua tu. Memang takde rasa kesian.

So, Aidin ni, dah 2-3 round dah mengaji ngan aku. As stated above, dia pun sama la macam abang-abang dia. Kena tempias marah.

Last Sunday, aku panggil dia..

Mommy : Didin, amek Muqaddam. Kita mengaji.

dan-dan dia reply

Aidin : Mommy jangan marah baca alif, ba, ta.

And kesan daripada apa dia cakap tu, aku memang control temper aku mengajar dia. Start baca Muqaddam dengan cerita kenapa kena pandai baca Muqaddam. 

Aku cakap kat dia, kalau pandai baca Muqaddam, nanti masuk syurga. Dekat syurga ada banyak toy. Ada Hero Factory, ada Ninjago, ada macam-macam. Semua Didin boleh amek. 

Pergh. Penangan Aidin ni boleh tahan. Makin pandai reason out.

Kita tengok Arfa esok macamana.

#pasrah

Pengajaran aku dapat hari ni : cakap dengan jelas apa kau nak. Itu namanya KOMUNIKASI BERKESAN

Monday, March 24, 2014

Kasut Hilang

Baru 3 bulan sekolah dah kena beli kasut sekolah baru..

bukan sebab sempit.
bukan sebab koyak.

tapi sebab hilang.

ada tapi lagi.

bukan sebab adib hilangkan kasut dia.

atau..

ada orang curi.

tapiiiiiiii MONYET belakang bukit umah rembat!

hai la monyet. dulu cawan arfa kau rembat..

sekarang kasut sekolah anak aku pulak kau rembat.

siap kau monyet!!


Friday, March 21, 2014

Aidin.. Approaching 4 years old

In less than 2 weeks, Aidin is turning four years old. Cliche macam mak-mak lain.. Time flies so fast!

Aidin masih anak manja mommy. Tido masih nak gosok siku mommy. Masih nak hug mommy and say I love at nights. Nakal dia boleh tahan, apalagi bila jumpa gang sepupu sepapat.

Ntah ada ntah tidak birthday party Aidin tahun ni kat rumah. Suami masih belum tahu lagi bila lagi nak balik. Dah nak masuk 4 minggu aka sebulan kerja kat Jepun.

So, amek langkah order saje kek, and biar Aidin celebrate birthday kat sekolah. Dia request nak kek gambar hero factory, colour blue. Macam-macam la hai anak. :)

Mommy sayang Didin banyak-banyak.


Design kek yang Mommy buat.. tempah kat member sekolah saje..

Hope you will love it. :)

Thursday, March 13, 2014

Nasib Badan

Ditinggalnya aku dengan anak yang sakit.

Katanya 3 minggu.

Tadi dikhabarkan pula, tukar tiket ke open tiket bila sepatutnya esok kembali setelah 3 minggu berkelana.

Sudah kujangka.. Memang beginilah nasib kalau ditinggalkan.

Sabarlah hati.

#PJJ


Ada manusia tidak tahu rasa hormat and to be sensitive at the right time.

Enough said.