Friday, November 21, 2014

Accomodation in Lake Kawaguchiko, Mount Fuji

It's either I was too busy, or I just didn't manage my time right. Memang tidak ada ruang dan peluang utk bukak laptop. Too many things nak jot down, sebelum terlupa. :) Almaklumla, dah three series ni kan.

Ok, sambung cerita lepas dulu la. On vacation home yang husband sewa masa pergi jalan-jalan dekat Lake Kawaguchiko, near Mountain Fuji. Memula husband google jek. Last-last mintak tolong secretary office husband (she's Japanese) untuk tolong carikan. We ended up staying at Sasuga Vacation Homes. Sangat puas hati.

Rate yang diberi adalah based pada per person. Kalau tak silap, satu adult dia charge 4,500Y per night. Rumah yang kitorang dapat tu rumah banglo, self contained, fully furnished with kitchen. Ada 3 bedroom + 1 japanese room, living room, kitchen, toilet. Puas hati!

 
 Ni la vacation homes yang kitorang dapat. Besar kan? Puas anak-anak dapat berlari dalam rumah. :)


 And we woke up in the morning to this view. :) Subhanallah!

And the surrounding view..

Rezeki kami nak nampak Gunung Fuji. Cantik tak terkata

Ni view lake..

And all the view tu boleh nampak dari balkoni rumah. Ada barbeku facilities siap. :)


And ada garage..

Owner rumah duduk rasanya dekat je ngan vacation home ni. Owner pun boleh cakap English, so not a big problem. The only problem was, jalan nak ke rumah tu sangat sempit. Memang mencabar la kalau bawak kereta yang agak besar macam Estima. 

So, kalau yang ada plan nak gi tengok Mount Fuji, boleh try la duduk sini. Highly recommended. 

Kay la korang.. Nah I belanja satu gambar family.

Note : Arfa masa ni baru je had her hair cut. Dah macam Dora plak aku tengok.



Tuesday, November 11, 2014

Jalan-jalan : Mountain Fuji dari Lake Kawaguchiko

First weekend masa Makdatang tu, husband bawak kami semua pegi jalan-jalan kat Lake Kawaguchiko, dengan harapan besar nak tengok Mountain Fuji. Dengar cerita daripada member yang pernah peri, musim Autumn ni antara musim paling best la kalau nak tgk Mt Fuji, sebab cantik. Tapi kata kawan yang dah pegi dua kali tu, dia kata2 kali pergi, 2 kali tak nampak Mt Fuji. So, pasrah jek la.

We put up a night di Lake Kawaguchiko. Kata member-member husband yang dah pergi banyak kali,lake ni adalah lake yang paling cantik untuk stay. So kita ikut jek la nasihat orang kan. Stay kat Jepun pun bukannya lama, ntah ada ntah tidak peluang nak pegi sini lagi.

Nampak tak ada tip putih tu? Rasanya this is among the first picture masa kitorang memula nampak Mt Fuji. Subhanallah, cantik amat-amat!

Perancangan awalnya, nak pergi Gotemba Premium Outlet dulu, then esoknya baru spend masa tengok puas-puas Mt Fuji. Tapi bila tengok weather forecast, terus tukar plan. And I think that was the best decision made ever! Puas mata memandang cantiknya Mt Fuji ni.




Sampai-sampai je Lake Kawaguchiko, kitorang piknik seround..

Abaikan muka tuan tanah. Dah elok masak kuah spaghetti untuk anak, terlupa nak bawak. Sabooo jek ler

 Ni model kecik

 My small family

 Pemandangan dari tempat picnic

 Lagi pemandangan dari tempat picnic

The ladies of 4 generations. Yang kat depan tu uwan saya.. Sebelah tu mak. Saya happy gila!

Lepas settle picnic, kena la tunai janji ngan anak-anak yang nak naik boat. Pinar bijik mata tengok harga tiket. Last-last pakcik tu kasi kitorang naik speed boat, 7 adults and 5 kids at the price of 7000yen. 

 It was breathtaking

 The twins

Fuji san

Dekat area lake ni,ada banyak park. Tak ingat la pulak nama park yang kitoran pergi ni. Kat sini,boleh turun sampai kat gigi air. The twin amek wudhu and solat. Solat duduk tapinya..


Nice kan?

Lepas jalan-jalan kat park, pekena ice cream tepi jalan. Sejuk-sejuk makan ice cream.



Dah pekena ice creamseround.. kitorang pun pergi ke vacation home untuk check in. Tu sambung next time pulak la. Panjang dah ni..

Monday, November 10, 2014

Aidin : Halloween Party at School

The kids didn't know that their grandmom is coming. Memang mulut seal rapi. Tak bgtau langsung. Mak sampai lewat malam, kids dah tido. 

Yang paling seronok si Aidin la. Mana taknya, celik-celik mata jek, tengok wan (nenek) dia ada depan mata. You can virtually see his face is glowing! Happy gila budak tu. Lagi seronok sebab hari tu my mom ikut hantar dia pergi sekolah, I guess something that he's longing for, for so long. 

On Friday morning, Aidin ada Haloween Party at school. Memula husband nak suruh pontengkan saje, tapi bila fikir balik, it is a meaningless celebration, sekadar costume parade and some treats, we let him in. Mujur la aku usahakan jugak carik costume kat Aidin. Kalau tak, dia la yang paling selekeh kat sekolah. Beria betul the parents hiaskan anak-anak untuk that party. Phew.

Korang layan je la gambar ek..

 Aidin and classmates

 Eh yang kecik pun nak bercostume gak

 He was soooo happy!

 There you go Woody!

 Aidin's class





Friday, November 7, 2014

Bila Mak Datang

Minggu lepas sibuk sangat. Mak and family datang visit for about 10 days. So, memang tak ada masa nak mengadap laptop. It's either I was busy jalan-jalan or busy buat housework. All in all, the 10 days feel so short, and their return to KL makes me feel lonely. Sigh.

Apa kitorang buat last 10 days? hehe.. Nantikan next entry ok. Banyak nak cerita nih!

Wednesday, October 22, 2014

An Evening at Yamashita Park

Ni cerita Ahad minggu sudah.. :)

Kawan husband update dekat facebook, ada Yokohama World Fiesta dekat Yamashita Park. Senang cerita ada, ada food galore la kat park tu, and ada makanan halal. Yeay! Apa lai,terus amek peluang la pergi, intai dan makan. :P

Ni kali pertama sampai park ni. Yamashita Park ni tepi laut, dekat port. Sejuk angin tiup! Tambah plak esoknya tu dijangka typhoon. So, maybe tempias angin tu dah sampai sikit2. Gigil okay. Ni baru autumn ni, gaya winter esok tatau la aku. Sob sob.

Yamashita Park ni sangat cantik. Tapi sebab kitorang datang weekend plus ada event, so agak crowded.

View from the park.. Cantik kan?



 Sedap si Arfa tido.. ngan angin sepoi-sepoi, kena tolak ngan stroller..

The miracle babies. :)

Tuesday, October 21, 2014

34 tahun

Bertambah lagi usiaku setahun.. bermakna semakin hampir dengan pengakhiran hidup. 

Semoga penghujungnya khusnul khotimah. Amin.

Terima kasih Mak, kerana melahirkan saya 34 tahun yang lalu, di Hospital Bersalin Kuala Lumpur, dengan kaedah ceasarian, setelah berbulan lamanya rumah mak di hospital. Tiada yang mampu saya balas mak.

Terima kasih Abah, kerana telah mendidik saya. Terima kasih abah di atassetiap titis peluh yang menitis kerana mencari rezeki untuk membesarkan saya.

Doaku untuk Mak & Abah.. Semoga setiap titis peluh dan susu yang menitik sepanjang membesarkan diri ini diganti dengan balasan syurga tanpa hisab olehNya. Amin.

Monday, October 20, 2014

Outing at Motomachi

Lepas Sports Day kat sekolah, kitorang terus keluar jalan-jalan, since the weather is so nice. Tak gi jauh mana pun. Kiotrang pergi Motomachi. Motomachi ni dekat ngan area Yamashita Park. tu nanti entry lain ok?

Takde tujuan apa pun pegi sana, sekadar nak jalan-jalan and cuci mata. The area was nice and beautiful. 



Lepas jalan-jalan kat Motomachi, kitoang pergi dinner kat area office husband. Pegi makan nasi goreng ketam.

 Mujur dapat Japanese room. Tenok perangai si Arfa

Tangkap jap amek gambar. 

Gambar makanan ilek, sebab dah lapo. Hihi.