Tuesday, September 30, 2014

Belated Update : Sekolah di Jepun

Long Hiatus.

Gila lama tak update. Super busy and no time, even me-time also takde tau!

Banyak cerita tertunggak.. Dari cerita anak sekolah, ke balik cuti-cuti Malaysia, ke macam-macam lagi. :P

Mana mau mula dulu?

Kita mula cerita anak sekolah dulu la ek?

Kids mula sekolah 1st September hari tu. Kebetulan masa first day sekolah, my in laws were here. Husband was around (only for day 1) bantu urus anak sekolah. Gila mencabar.

Everyday kena bawak bentou. Consist of 2 sets, satu untuk snack time, satu untuk lunch. First day, beria aku masak nasik, takut budak-budak ni lapar. Tapi lepas tu, asyik-asyik pasta. Reason no. 1 easy to cook, reason no. 2 high chance lunch box akan kosong. Sekali-sekala je diorang request nasik.

So how is the school?

Firstly, we decided to send them to International School. Memang rabak poket suami. Tapi disebabkan stay kitorang kat sini sekejap, not much they can gain kalau masuk sekolah Jepun, and nanti surely serabut nak banyak kali adjust language. So, that's why hantar gi International School, with English medium, and ada Japanese class. Bab agama, Daddy dia take the responsibility utk ajar ngaji kat rumah. Mommy setakat suruh buat hafalan saje. (sebab boleh monitor sambil buat kerja rumah)Tapi hafalan dah lama sangkut nihhhh. Kena buat balik.

Pretty much, budak-budak ni enjoy sekolah. Balik rumah, excited buat homework. Maybe partly, they are treated like adults. Banyak adjustment dari segi mendidik anak-anak kena buat, with caution la tapinya. Kita tak nak jugak dia lost identity kan? For example, they are encouraged to speak up, but kena promote respect in speech. Gitu la lebih kurang.

Meh layan muka bebudak happy pegi sekolah..

Fitting baju sekolah kat Isetan,Shinjuku. Ingatkan macam kat Msia boleh beli over the counter saje. Rupanya kena order. 

The growing up twins.

The Grade 2 class

Afiq and classmate, Xavier

Adib and classmate, Hazel

Aidin in P.E uniform. 


Cozy setup kindy. Kindy Aidin jauh sikit dari rumah, dekat Kawasaki, about 15 mins drive from home.

Last but not least, co-pilot Mommy. Dia pun nak beg sekolah gak! Kena time, dia melalak kat sekolah Aidin sebab nak join sekaki. :P


2 comments:

ArELeEz said...

co-pilot yg t'paling comel. rase nak pinjam sekejap. he3..

Md Zainuri Juri said...

Salam,duduk area mana?berapa kos international school ya?saya baru nak pindah ke tokyo.