Tuesday, December 21, 2010

:: Break ::

Kita break sekejap dari cerita haji.

dah lama tak cerita pasal the kids, my buah hati pengarang jantung. :D

2 weeks time, kids will start schooling. yep, u read it right, SCHOOL!!! gosh i feel old. and suddenly terasa, agagagagga sudah agak susah untuk pegi holiday sesuka hati kerana diorang pun ada activity tersendiri. huhuhuhuhu. diorang yang nak sekolah, mommy yang nervous lebih. ye la kan. my first born!!

tapi mind sangat serabut. maid masih belum ada replacement. life tak settle down dengan sebaiknya. masih hidup secara pagi hantar rumah mak, malam balik tido umah sendiri. tak rasa keadaan ini kondusif untuk anak² yang nak membesar dan belajar. cemana weh?? makin lama makin rasa nak berhenti, tapi masih sedar diri ekonomi keluarga memerlukan kedua-dua parents untuk bekerja. ke ada yang i apply sbg pHd under JPA scholar? get local uni. tapinya, i tau myself, it's not going to be easy! silap haribulan, lagi busy! (kalau sambung master by COURSE, no hal. hehe)

kids are SOOOOOOO talkative nowadays. in a good sense, actually. samada larat ngan tak larat nak layan jek.

meh share cerita adib..


:: cerita baju ::

i bought the twin new long sleeve tshirt, their choice (owh, they have their say too!), ada gambar big dump truck printed on it. (sila pergi FOS wangsa walk mall - sangat murah 2 pieces for RM16. :)) they loved it so much, that my brother mula menyakat nak pinjam baju baru tuh.

pak lang (my bro) : adib, pak lang nak pinjam baju adib. boleh tak?
adib : tak boleh. baju adib kecik. pak lang tak muat. baju afiq besar. pak lang muat.

intelligent kan menyelamatkan harta sendiri???

:: cerita seluar ::

adib sekarang sorry la nak pakai seluar 'katuk'. (katuk means seluar cotton pendek, yang selalu bebudak pakai kalau duduk kat rumah). to him, it's not cool & tak hensem. almost EVERYDAY pakai jeans kat rumah. dah la pakai jeans, tak nak yang 3/4! nak yang panjang saje. kunun² macam daddy ngan pak sedara dia semua gamaknya.

one day, he was wearing an army printed long pants kat rumah, yang to him 'cool'. sekali lagik la, pak lang dia menyakat nak pinjam seluar.

pak lang : adb, pak lang nak pinjam seluar askar adib boleh tak?
adib : tak boleh. pak lang tak muat.
pak lang : muat!
adib : tak muat!
pak lang : muat!
adib : tak muat! nanti nampak bird.

miahahahahahaha

:: cerita adib sound afiq :

afiq pulak on the other hand banyak tanya. teramat banyak, and bila dia dah habis tanya the sets of questions, dia akan repeat balik the first question yang dia tanya memula. sometimes, i get annoyed, but remembering what kak raja advised me before, layankan saje semangan inquisitive si afiq nih.

we were on our way back to our home sweet home. as usual, afiq tanya macam² soalan, that adib suddenly asked afiq..

"Afiq, kenapa Afiq nih cakap banyak sangat?"

guess what is afiq's reply??????

sengih kantoi!

cerita afiq pulak..

afiq sekarang sangat suka ikut my OH pegi surau. being parents, i memang suka dia ikut sebab boleh cuba tanam cintakan solat di surau dari kecik, but at the same time, i risau takut dia mengganggu jemaah solat. (only after i came back from hajj that i know, he followed my 2nd brother to solat jumaat!!!! nasib tak kacau orang!)

so, one fine day, my OH bawak la both afiq and adib to surau. sebelum solat tuh, macam² amanat dah my husband bagi.

jangan cakap kuat². jangan naughty. kena behave. jangan main². duduk elok². etc.

imam pun angkat takbir solat.

guess what happened?

afiq (dengan kuatnya) : Adib, semayang laaa!
adib : afiq, jangan cakap kuat².

kesimpulan : daddy tak khusyu' solat.

and what is up with my lil' aidin????


aidin is now actively crawling. sudah ada 6 batang gigi. sangat best bila bab makan. :D puas hati buatkan macam² puree untuk dia. (i masak sekali untuk 1 minggu punya makan for aidin. freezekan). habis aje makan! sangat jeles bila abang² bermanja² dengan mommy. cannot let me be out of his sight. suka main toy abang, tapi toy seniri tak suka.

okayla peeps. i miss my boys. wanna go home now! bye!

8 comments:

mast@work said...

my dear kak aishah,

kalau akak wish to continue study fikir betul2.. kami kat sini pun ada ups n downs.. ada malam2 saya menangis sebab rasa terkapai2 tak dapat buat banyak benda.. ada la tu hikmahnya bila anak2 nak p skool tu.. insyaAllah

aishah zaharin said...

tu la pasalnya mas. have seen lotsa samples buat akak takut mau sambung pHd. kalau master berani aa. pHd tarak berani oooo.

suret said...

cukup tak bekalan susu si aidin masa u pi haji?...comel anak2 teruna u tu

Lady Lavender said...

niat nak further study dah bagus, tapi nak kena kuat semangat. Me too, demi anak2 lupakan dulu cita2 nak further phd sbb takut anak2 terabai if both of us sama2 study at the same time.Now, berkorban utk suami & anak2 :-)

aishah zaharin said...

suret - alhamdulillah bekal cukup n dapat hantar one time susu aidin dari mekah. tgh malam jek on FM sebab nenek dia tak sempat nak reheat susu and once in a while bila dia mengamuk tahap tak dapat kawal bila frozen EBM lambat nk panas and dia dah ngantuk sgt. syukur alhamdulillah, Allah mempermudahkan segala urusan BF aidin.

lady lavender - yup. further study tu pun amanah sbb pakai duit rakyat jelata kalau disponsor. so harus fikir semasak-masaknya.

WAK said...

seluar 'katuk' <--- istilah yang telah lama di telan zaman tapi kini muncul kembali :)

aishah zaharin said...

wak - comel jek rasa istilah tuh. sekali skala revivekan yang retro

Asiah Abd Jalil said...

Kak Aishah, anak-anak saya dah dilatih ke surau dan masjid sejak habis pantang lagi. Setiap kali suami pergi masjid, mesti bawa anak-anak. Solat Isyak, wajib gi satu family, saya pun ikut sama, bawa all five kids, dengan baby sekali!

So diorang memang dah terbiasa dengan suasana masjid sejak kecil. Sampaikan diorang dah master, kat mana boleh berlari, kat mana kena duduk diam, bila boleh cakap kuat-kuat, bila kena cakap bisik-bisik, etc.

Cuma bila dah duduk PJJ ni, jarang dapat praktik. Sesekali aje saya mampu bawa anak-anak ke masjid between Maghrib and Isyak. Kalau ayah diorang ada, hari-hari dapat pergi.

It's a good surounding to your children! :-)