Wednesday, December 15, 2010

:: Hajj - The Day We Left ::

it was a busy 19th october 2010.

spent the day at home, nak finalize packing plus repair rumah plus mengemas rumah, so that balik nanti tak la teruk sangat nak mengemas.

afiq felt uneasy, as he can see there're 2 big bags. dia tau dia akan kena tinggal, and he felt so uneasy.

lunch time, we went out to JJ. (sempat lagi) pegi makan McD melayankan anak bujang 2 orang itu, and sempat di'pow' oleh afiq and adib beli toy. mengenangkan nak tinggal diorang lama (or more importantly, we ran out of time!), layankan saja.

lepas lunch, balik rumah mak. the original plan was to bersiap at my in law's place, but kids changed the plan. (nasib baik in law's house 2-3 mnit drive jek from mom's place). adib felt asleep, and kitorang pun terus la bersiap kat umah mak. lepas mandi segala mala, we pushed off to my in law's place, sbb dah arrange dengan orang surau untuk bertolak dari rumah my in law's.

bila sampai rumah my in law's, it's almost maghrib. grabbed some dinner.

masuk waktu maghrib, solat maghrib & musafir. afiq cried like crazy when we were out of his sight. lepas solat semua, terus get ready untuk bertolak ke kelana jaya.

sementara tunggu orang surau sampai, sempat menyusukan aidin & put him to sleep. tak lama pun.

bila orang surau dah sampai, i was ushered out from the room. ustaz mula bacakan doa musafir, dan airmata sudah mula mengalir. ya Allah, hari itu benar-benar sudah tiba. saya akan meninggalkan anak² saya yang tercinta.

usai berdoa, mula bersalaman dengan saudara mara. paling sayu bila saya bersalaman dengan ibu sendiri, dan belum sempat saya memohon ampun, mak cakap, "mak ampunkan semua dosa along." ya Allah, ya Tuhanku.. rahmatilah ibuku!

lepas salam² semua, kami (me, OH and all my three kids naik kereta my FIL bertolak ke kelana jaya). otw, masih bf aidin. saya mmg gamble tinggalkan aidin without training him with formula milk. berserah dan benar² tawakkal kepada Allah pasal urusan menyusu aidin. i left him with roughly 240oz of milk.

sampai jek kat kelana jaya, orang dah start masuk departure hall. waited for my uncle and aunties yang akan pergi sekali. masa nih belum sayu lagi. tapi i dah start menjauhkan diri dari aidin, afiq and adib. mmg berdoa banyak² agar kami tidak terbeban dengan rasa rindu kepada anak². naluri ibu muda, anak masih kecil, normal la kan?

when the time to depart arrive, again, salam dengan semua org, and i can't help it bila bersalam dengan mak, abah, mama n papa. mmg saya nangis sungguh² masa nak tinggalkan semua orang, especially anak² saya yang masih terlalu kecil. saya patut berterima kasih kepada family dan anak² yang berkorban untuk saya bagi membolehkan saya menjalankan rukun islam yang kelima.

nasihat mak menyentuh hati saya,"along kena tabah.. mak dulu pun tinggalkan anak² kecik lagi masa pegi haji." dan itulah yang saya bawa bersama sebagai bekal semangat ke tanah suci.

kissed my kids, all three & terus pull luggage masuk departure hall. saya tak mahu toleh² mencari bayang wajah anak² lagi pada saat itu, takut hati terganggu lagi. kids helped a lot, as they didn't shed a tear pun masa i pegi, sbb sebelum tuh i dok tunjuk kat afiq the surrounding yang takde budak kecik ikut the parents to haji.

and the 8 hour journey to madinah al munawarrah begins. and husband bisik to me dalam flight, 1 out of 45 days begin.

"Labbaikallahummalabayk!"

7 comments:

AwKyn said...

x bole imagine kalau aweng kat tempat k aishah. neway, tahniah dapat lalui semuanya!

suret said...

untungnya aishah dapat gi haji muda2..terharu bila kenangkan anak2 yg kecil..

aishah zaharin said...

aweng - alhamdulillah. nantikan entry yang lain. hehe.

suret - alhamdulillah. syukur dijemputNya. & terima kasih sgt kat anak2 yang sebenarnya berkorban utk mommy dia.

Nurul Aini said...

kalau saya pun sure tak segagah aishah nak tinggalkan anak yang masih kecil.. tapi alhamdulillah ibadah haji telah dapat disempurnakan..

Jue Fauzi said...

Aishah, didn't get chance to wish you but alhamdulillah that you come back safely.A very huge sacrifice.

nurhareza said...

kak.. sy selalu cakap ngn emi, akak la orang yg plg tabah yg sy pernah jumpa, kenal.. harap2 sy pun akan setabah akak.. xsabar nk tgu next n3 sal pengalaman kat sana.. ;)

Iryani Noor said...

baca entry akak nie pon dh terasa sayu....