Friday, April 22, 2011

:: My PJJ breastfeeding experience ::

it has been quite sometime since i last update this blog. merely because, i don't have time and i don't have any ideas on what to update. but recent comment from a reader, asking for tips untuk continue breastfeeding prompt me to write this immediately. i'm more than happy to share my PJJ breastfeeding journey. insya Allah.

i left my boy @ 6 months old to embark my journey of faith for 45 days last year. aidin is breastfeeding exclusively, and i'm lying if i say it didn't worry me t leave him behind. much effort has been taken to incerase and boost milk supply to ensure that the supply is enough through out my absence. i managed to store roughly 240oz of EBM that can last for half-a-month. i have no choice, that i have to find means and ways to deliver my EBM from holy land for my dear boy.

throughout my hajj journey, i religiously expressed the milk despite sometimes rasa nak give up sebab penat. but alhamdulillah, Allah dorongkan kekuatan through OH's constant help and supportive words. berdoa dengan sepenuh pengharapan agar masalah penghantaran susu ke KL dapat ditemukan sebab we failed to find any courier service yang boleh hantar EBM. Alhamdulillah, Allah lorongkan kami dengan berjumpa dengan MD pakej haji kami yang akan balik ke KL kerana visa haji setelah bermohon dan bermunajat kepadaNya.

45 days of absence, balik kl, saya try to re-bf aidin. first trial memang dia reject. tapi tak sampai 12 hours, he's latching back naturally and alhamdulillah till now masih lagi bf exclusively. SYUKUR.

berusaha, berdoalah banyak² kepadaNya agar penyusuan bayi dipermudahkan dalam semua aspek. in my case, at nights masa pergi haji tu aidin was on FM sebab malam² dia tak minum sangat pun, just a matter nak manja-manja saje. i sacrifice on that sebab nak memudahkan my mom especially yang ambil alih tugas i as a mom throughout my hajj journey. my EBM frozen, so kalau aidin melalak tengah malam nak susu tak sempat nak panaskan. tapi setin kecik FM tu tak habis pun by the time i return back to KL.

4 comments:

Dan Cinta Terbang Lagi said...

Dear Sha,

We yet to meet, but I am so proud of you.

:)

Kak Hani @ somethin' light

-M-E- said...

Thank you so so much dear!!! Really really appreciate it :D. Pengorbanan dan tanggungjawab a mother memang amat besar.

aishah zaharin said...

kak hani - takde apa pun kak hani. i'm just a simple mom who loses her temper once in a while (or most of the time) jugak. ;)

-M-E-
no worries. my pleasure to share my experience. semoga ada yang mendapat manfaat

mama glam said...

Teringat masa aweng kene tinggalkan aimee masa induksi. Sedih sbb stok x cukup toksah ckplah. Tp, pglmn k aishah lebih tough. Mmg x boleh tidak, masa tinggalkan kene bg jgk formula. Tp, mcm akak ckp, hanya DIA tempat kita meminta utk dipermudahkan segala2nya... Insya Allah, semuanya akan berjln lancar. Aweng pun bangga dgr pglm bf k aishah! Demi anak, ibu mana x sanggup berkorban kan?