Monday, October 10, 2011

Breast Biopsy

hati tengah dup dap dup dap. bukan sebab nak kena pinang. (ehh tetiba. anak dah 4, tak sedar diri??) tapi berdebar tunggu biopsy result yang dijangka siap lewat petang. Ya Allah, jauhkanlah aku dari penyakit bahaya.

alkisahnya, aku memang dah every year since 2004 dah buat yearly breast checkup, following an incident di mana aku dapat detect a small lump. sangat takut masa tu sebab family jauh di KL, aku kat sydney. so, balik mesia and check, and since then, aku dimonitor oleh Dr Suseela Nair, pakar breast kat Gleneagles, ampang. she's a very good doctor, menyebabkan aku stay jugak check up dengan dia walaupun every time jumpa dia untuk yearly check up, aku akan habis masa lebih dari setengah hari utk scan dan consultation.

i've got one lump removed in the year 2005-2006. alhamdulillah, bila buat biopsy, benign.

this year, after many-many years of follow up, the lump yang ada tuh increase in size. so dr kasi aku 2-3 option.

1. monitor for the next 6 months
2. biopsy
3. remove the lump and do biopsy

since aku nih proaktif, aku pun amek la option no. 2. sabtu lepas, aku menyerah diri kat imaging department buat biopsy. sempat tanya nurse, sakit ke tak. hiks. dia cakap ngan aku, kalau nak kata tak sakit tu, tipu la.

so, bersediala kan.

huwahuwahuwa. boleh tahannnnnnn sakitttt. tapi tak la sesakit cam nak check opening masa beranak. tapi cukup la untuk sampai deria sakit.

adehhh. sampai skang (nak kat kul 5pm) result tak dapat lagi. nurse cakap, kalau tak dapat today, mostly, this time tomorrow baru dapat.

mak rasa nak nangissssss sekarang. diorang tak tau ke aku dah berapa hari tido tak lena, makan tak kenyang!!!!!!!!!

ps - i personally tak suka (kurang satisfy) dengan layanan kat gleneagles. rasa cam kurang mesra gitu. sib baik dr tuh sangat bagus, kalau tidak, udah lama gua ca.but



8 comments:

Iryani Noor said...

hopefully nothing serious la kak

Ibu Adam said...

benign meaning nothing serious kan? i pray it benign too this time.

-__- now, this should be a very very good excuse for me to start my yearly check up as well....

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

linda dah 4 kali buang breast lump.. dua kali masa sek men. skali masa kat U, dan skali masa lepas bersalin tihah...taktau larr, dr. kata xde apa2, kalau naik lg, just buang jek..tp risauuuuu..sgt risau.. dah 4 kali, dan pastinya dia akan naik lg..

mast@work said...

kak aishah,

seram dengar.. ngilu pun iye.. saya doakan akak ok ye.. hugs

aishah zaharin said...

yani - AMINNN

nard - benign o.k, malignant k.o

linda - ye ke?? nih tengah cuak amat² nih tunggu result biopsy. dulu pernah buang dah sekali (back in 2006). sejak tu memang regular check up. nih rasa serba tak kena! sejak breastfeed, banyak dah cyst yang hilang, cuma ada satu dua jek tinggal. yang tinggal tuh pulak membesar.

mast - harus! bukan sebab b**bs tu aset, tapi sebab kesihatan. kanser tak kenal umur kan. cyst yang kena check nih, is the cyst yang tak dikesan langsung masa self checking. pick up masa ultra sound.

Just said...

salam... was looking some info on breast lump. My biopsy result will be out tomorrow tom. Pray for u and me..

HAYATI said...

Going to do biopsy tomorrow...keep thinking..."sakit tak?"

aishah zaharin said...

insya Allah, tak sakit. cuma lepas procedure tu akan rasa dizzy