Wednesday, June 25, 2014

Peluang, Bukan Cabaran

After 2 weeks moving to Japan,hati ninekad nak belajar bahasa Jepun. Bayangkan bila aku masuk supermarket, nak beli tepung, last-last tak beli sebab takde satu abc pun ada kat packaging.

Taking this as an opportunity rather than challenge, aku nak tak nak kena belajar. So any suggestion on free online learning for me anyone? janji aku lepas beli barang kat kedai, cukup baik dah.

Normal routine kat sini, weekdays memang aku terperap kat rumah. So far baru sekali je aku bawak anak-anak pegi main playground. weather tak menentu sekarang. kejap hujan kejap panas. (padahal aku yang malas) Syukur la anak-anak tak banyak karenah. Kadang-kadang je complain sebab asyik-asyik kena makan nasik. Kena pulak the nearest supermarket kalau nak pergi kena naik bas. Fikir 10 kali aku nak hangkut 4 budak kecik + stroller naik bas. Pasrah jek la tengok apa husband beli bawak balik, and aku pun jadi chef macam dalam siri Chopped tu. Masak la aku dalam serba kekurangan. Kita salahkan mover yang sampai sekarang barang-barang aku tak sampai. And happen to be dalam tu cooking stuff banyak gila. Merasa la aku sekarang goreng ayam dalam periuk kan? 

Progress memahami sistem buang sampah pun makin baik. First two weeks, sampah aku asyik kena reject je ngan city council. :P The elder twin pun dah makin faham macamana nak dispose sampah dalam rumah. Respect pada Japanese tapi dalam masa yang sama menyumpah gak sebab dah jadi satu kerja asingkan sampah. Tapi bumi tempat kita hidup ni nak wariskan pada anak cucu, so kena la dari sekarang jaga. Sekarang je rasa susah. Lama-lama esok, biasalah tu.

Okay la readers. Sampai sekarang la aku tak cari cable fon nak transfer gambar. Hambarkanrasa entry takde gambar. Doa-doakan saya rajin sikit nak selongkar bag cari cable. :D 

Good night people. Assalam

2 comments:

Nurul Abdullah said...

As'salamualaikum" Selamat Hari Raya"

Saya Nur, selalu jgk jd silent readers kat blog kak Aishah nie.. ;) hari ni, rasa terpanggil pulak nk share blog http://samuraimalaya.com/ yang mana penulis nya ' en shukri pun merantau kat Jepun, kagoshima bersama isteri serta anak2 nya... mana tau, byk yg bole kat Aishah tny @ tambah info dr beliau.. no WhatsApp 00818027406609 harap dapat serba sedikit membantu kak Aishah ('',)

aishah zaharin said...

Waalaikumsalam Nurul.

Terima kasih banyak2!:)