Wednesday, December 9, 2009

:: afiq and adib's progress : part 5 ::

afiq and adib has developed significant interest in two areas:-

No. 1 : swimming or using their term - mandi kolam
No. 2 : main masak²

on No. 1, i have no problem with it, except than being too tired after 'swimming' together with them in a muslimah swimming suit. luckily, i still can fit in the suit with tummy not showing that much. ;)

when they started to swim or rather play with water, i noticed 2 different characters between them (again!) adib is very confident that he don't mind to walk alone despite 'tertonggeng' dalam air. (the water was quite deep for them - 0.6m) he will then immitate how ikan koi swims and tells me, "mommy, macam ikan". immitate ikan koi means, bending his knee and let his chin to touch the water and held his head up like ikan koi asking for food. :D he can float himself by holding the side of the pool, and pretending that he's a boat.

afiq on the other hand, agak kurang confident to walk around the pool alone. he prefers to hold my hand and ask me to walk together with him. normally, he'll be the first to be out of the pool sebab tak tahan sejuk. adib on the other hand, akan berendam sampai afiq dah siap wash himself up.


muka happy berendam dalam air


output swimming

on No. 2, i don't mind my kids to like main masak². but husband has significant concern that he's afraid that the kids will develop into mat lembut. i understand his fear, but i thought those activities will eventually help the kids to master their hand and eye coordination! masa memula the kids develop interest in cooking, i was thinking of buying a small kitchen to let them play with it (though i know it cost a sum), but OH is not agreeable to my ideas that i have to calm it down. what say u? anyone reading this blog who's an expert in kids' development? is it ok or is it not ok to let your sons to play cooking? please share with me your views.

btw, it has been a while since i last share their ;atest vocab development. so, here goes the latest:-

:: scene 1 ::
mommy : afiq adib, macamana mengaji? alhamdulillahirabbil..?
afiq adib : alamin.
and after that afiq will continue.. : abang main ball.
apa motif dia aku pun tatau!

:: scene 2 ::
adib was sitting quietly in the SLOW moving car due to extreme heavy traffic (read: driving less than 30km/hr), while afiq was playing his truant, panjat keliling kereta. he suddenly fell off and said, "daddy bawak laju cangat!"

hahahah.. dia tak ngakuk dia yang bersalah panjat kerusi..

:: scene 3 ::
all of us (me, OH, in laws, OH's aunt and the boys) were getting bored in the loooong journey to mersing last eid. afiq was grumbling over many things. recalling his encounter of terhantuk dengan 'lori koyek tanah' at in laws' place many hours ago, etc.

guess adib got fed up, and he suddenly said,"Pening Kepala!"

everyone laughed off!

:: scene 4 ::
mommy : gajah makan apa?
afiq/adib : gajah makan TUBU (read : tebu).. manissssss

mommy : cookie monster makan apa?
afiq/adib : cookie manter (no s) makan bikut (biskut), ada pimish (ada kismis)

mommy : zirafah makan apa?
afiq/adib : jilapah makan daun.

mommy : turtle makan apa?
afiq/adib: turtle makan sayo.
mommy : sayo apa?
afiq/adib : sayo bokokoli (brocolli)
mak mertua aku dengo terus comment, amboi, sayo mahal saje!

:: scene 5 ::
mommy : adib nak naik apa?
adib : adib nak naik kapal terbang
mommy : adib naik kapal terbang nak pegi mana?
adib : adib nak pegi cardiss (cardiff)
mommy : adib nak jumpa pi mosh (mickey mouse)?
adib : adib nak jumpa gupi (goofy)
mommy : adib nak jumpa goofy??
adib : ngan pimosh..
tingginya angan² anak aku yang sorang nih.

:: scene 6 ::
mommy : afiq duduk dengan nenek (maid) kejap yek. mommy nak semayang.
afiq : mommy nak semayang apa?
mommy : mommy nak semayang asar.
afiq : mommy nak semayang apa?
mommy : mommy nak semayang tawih (terawikh)

baru dia diam. dia nak dengar jawapan terawikh.

:: scene 7 ::
adib threw a tantrum early in the morning. dia terbangun when we picked him up to send him to my mom's. he said,"kita lumah kita"

is he trying to tell me that he prefers to stay here rather than elsewhere? kids yang baru 2 tahun 4 bulan pun dah tahu menilai where is his home?

owh, i miss my kids!


10 comments:

Asiah Abd Jalil said...

(komen untuk Scene 1)

Adik bongsu saya dulu, bila baca surah "Tabbat yadaa...", sampai kat part "Fiiji diha..." tiba-tiba dia sebut "Abang long!"

It took us a while before we managed to understand why. Dia nak sebut "Hablummimmasad" Dia sebut "Hablum" as "Abang long"!

I guess ada la tu benda yang your twins nak sebut tu... As a mother, keep on digging cari clue sampai jumpa, hehehe...

aishah zaharin said...

hehe. chumil!

aishah zaharin said...

hehe. chumil!

Iryani Noor said...

wwiii akak p swimming kt ner?? aritu dh try p skali, tp mlm sket cam sakit pinggang.. takut la plak nk p swimming lg.. hehehe

sheri said...

sha, beli muslimah swimming suit katne? i'm looking for one. u know la how oz dikelilingi air, nak bawak gi beach, swimming classes, etc kena la pakai,kan?

when i first arrived here i bought this super cheap kitchen set for Adam -aud20 je, and he loves cooking. he likes to help me in the kitchen too. like u said, good for hand coordination, etc. but he does play ball, panjat, etc so i guess terpulang la kot. i'm no expert la cuma kat sini kat sekolah, kindy, child care, mesti ada activity memasak, it seems cooking is both for boys and girls. my husband pun mcm urs, takut adam jadi lembut. hopefully not la... hehehe. i can only pray ;)
take care

Nisa said...

petahya anak-anak akak bercakap..comel!

WAK said...

share skit pglmn masa dok jepun dulu.mmg ada bbrp kajian kenapa org jepun banyak yg bijak.salah satunya derang byk makan ikan.dan yang mengkagumkan latihan memakai hashi (chopsticks) membuatkan otak kanak kanak mereka cepat berkembang.boleh bandingkan fakta ini dengan perkembangan otak kanak kanak cina.anak2 kita mungkin lebik elok/afdal makan pakai tangan berbanding chopsticks sbb ikut sunnah.Mungkin sbg ganti utk latihan tgn,permainan sbgtu (main masak2) juga boleh di perbanyakkan.Wallahua`alam.

pasal 'lembut' ni byk faktor yang menyumbang.tapi sekadar suka main masak2,rasanya xde larangan dari mana mana pihak.mana le tau tabiat tu (suka masak2) berkekalan sehingga ke dewasa,untung juga bakal menantu besok.senang ada suami yang pandai memasak.

sedikit nak kongsi petikan dr buku 'nota hati seorang lelaki'-ust pahrol mohd juoi tentang mendidik anak perempuan.

"anak perempuan kita bakal menjadi isteri.jadi bayangkanlah bagaimana sifat isteri yang sejati.itulah 'mind end' yang perlu sewaktu kita mendidik anak perempuan.Didik dengan sifat taat,malu,menjaga kecantikan dan lebih suka duduk di rumah.Dan didiklah juga sebagaimana sifat ibu sejati.Kasih sayang & sabar.Sebab itu anak perempuan di galakkan bermain dengan anak patung.Itu menyuburkan kasih sayang kepada bayi."

mungkin nota di atas boleh di jadikan panduan dalam mendidik anak lelaki.'mind end' kita supaya anak lelaki kita menjadi suami dan bapa yang sejati.

last sekali pesan ust pahrol :
besa org tanya,'mana susah,mendidik anak lelaki ke mendidik anak perempuan'

spttnya soalan itu di ubah : ada beza x cara mendidik anak lelaki dengan anak perempuan?

boleh di fikir fikirkan....

WAK said...

mungkin boleh bersantai meluangkan masa di sini---> http://www.littleangelstar.com/edison-chopsticks.html

aishah zaharin said...

yani - akak gi swimming kat kde.. nanti after habis pantang, we should go together and have a swimming date to shed off the ehem.. fats. :D

but it's super tiring la swimming time preggy kan?

sheri - before adanya muslimah swimsuit nih, i slalu feel frustrated sbb i just so love water so much, but i couldn't swim sbb takde appropriate attire! skarang muslimah swimsuit is everywhere! i bought it at alpha angle wangsa maju. ada satu sun and surf company (beside bata). kat situ ada jual swimsuit for muslimah. u have to grab one!

nisa - thank you. syukur Allah beri kelebihan kat diorang bab bercakap nih.

wak - thanx for the info. insya Allah, kalau ada kesempatan akan menjengah ke webbie yang direkomen.

aishah zaharin said...

yani - akak gi swimming kat kde.. nanti after habis pantang, we should go together and have a swimming date to shed off the ehem.. fats. :D

but it's super tiring la swimming time preggy kan?

sheri - before adanya muslimah swimsuit nih, i slalu feel frustrated sbb i just so love water so much, but i couldn't swim sbb takde appropriate attire! skarang muslimah swimsuit is everywhere! i bought it at alpha angle wangsa maju. ada satu sun and surf company (beside bata). kat situ ada jual swimsuit for muslimah. u have to grab one!

nisa - thank you. syukur Allah beri kelebihan kat diorang bab bercakap nih.

wak - thanx for the info. insya Allah, kalau ada kesempatan akan menjengah ke webbie yang direkomen.