Thursday, March 10, 2011

:: Cerita Aidin Nasri ::

production EBM makin hari makin sikit. risau. though stock masih banyak, belum masuk tahap 'rizab', mak tetap risau. adakah ini natural? any mommies out there yang dah bf anak for more than a year kasik advise sket?

semalam dah place order kek untuk aidin. ngee. semangat gila. order dari kak nina. menu tak finalize lagi pun. menu tuh standard ai nih, selalu jek berubah. sampai time nak masak pun boleh tukar. hehe. biasalakan.

aidin sekarang makin melekat dgn ai, macam gam gajah. kalau aidin bangun awal pagi, and sees me gerak pergi office, meraung la budak tuh. kalau ai start dukung dia sambil pakai tudung, maka aidin akan start babai semua orang. budak kecik tuh suka tgk lampu ngan kipas pusing. agaknya kenan gi i-city masa ngandung. ;p sangat suka tengok big trucks and lorries sampai terteleng² kepala tgk. sangat suka main apa yang abang² main, sampai abang² dia mengamuk. haha. sudah pandai rebut barang (nak buat cemana, cikgu ada 2!). aidin belum jalan lagi, macam takut² nak jalan. tapi kalau merangkak, kusssss semangat! takut tersembam sebab laju sangat.

haih, dok citer² pasal aidin nih, dah teringat dia. tak sabar nak balik petang, nak gomol² budak kecik nih. :D

syukur ya Allah, atas nikmat dan kebahagiaan ini!

4 comments:

mama glam said...

pglmn aweng dulu.. masa umur Aimee masa ni memang susu dah makin kurang sangat-sangat... maybe sebab masa dia umur 8 bulan, aweng tinggalkan dia 2 minggu utk induksi.. So, memang ala-ala cukup makan je masa tu... Tapi, rasenye, dgr2 dpd kawan kat opis ni, tu mmg biasa sebab dorg pun dah akan start makan solid food masa dah setahun karang... don't worry k aishah... dah berjaya sgt dah tu.. Aimee skg aweng dah stopkan langsung bf even at night sebab dah start sakit bila dia bf. she's now 1 yr & 7 mths...

hope this helps

toshkin said...

emm aku pon sama la aishah.. dah kurang tapi baby tak berapa nak minum susu botol.. tengah duk mentraining lagi nie.. susu taknak, milo nak :P

successlight said...

salam aishah.my xperience, anak 1st dapat full brestfeed up till 8month without solid or formula..aft that uptill he is 1yr still pump but then with more stress keja n penat n (mentally rase x bersalah dah to depend ngan formula)soo memang produksi menyusut.most of my fren pun mengalami kemerosotan dlm produksi at this period ..but then 6month after that i totally stop bf my 1st baby as mengandung 2nd baby.This 2nd baby is more lucky as now i dok umah jadik fulltime housewife..this april he will turn 2yr n still BF but i never express mymilk for him(there's no needlahkan.im there most of d time)..but rasenyer the production is also not as good as b4. But what i realise BFeeding nowdays for him is not to get kenyang..but more of to succumb to the'craving' for the susu ibu yg sedap sangat n of course cuddle2 time wit his ibu..huhuhu....still not sure nak stop BF in Aril or not or let him continue..in dilemalah jugak

aishah zaharin said...

aweng - oo ok. kalau macam tuh kira normal la ek? akak sejak balik hajj nih kurang sket la production. syukur stok masa pegi haji tuh melimpah ruah. tu yang tak berapa risau tuh.

aju - si budak aidin nih ok jek minum dalam botol. masa aku gi haji ari tu, kalau tgh malam, mak aku kasik susu tin sebab tak sempat nak panaskan. 1 tin kecik enfapro tuh pun tak habis by the time aku balik. skang nih melekat cam gam gajah. asal nanges sumbat. asal nanges sumbat. :)

successlight - i failed to bf my first born. perhaps sebab kurang sabar & kurang ilmu plus caught unprepared (the twins came in 8 weeks early). i plan to bf sampai 'cukup haul' i.e. 2 tahun. but at the moment, i'm taking 6 months milestone at a time. hopefully Allah akan permudahkan penyusuan anak. amin.