Saturday, April 10, 2010

:: long hiatus : anybody miss me? ::

13 days - blogging mode off. that's a pretty long hiatus.

yep.

aidin has not been sleeping well for past few days, that has forced me to use the mornings for nap. frankly speaking, rasanya masa twins dulu senang lagik kot. :) maybe because the twins are preemie and didn't cry at nights. i only need to wake up 3 hourly to feed them. but this lil aidin, (since i decided toput him on breastfeeding) really loves to cling to his mommy's boob especially from 10pm t0 2.00am. mencabarrrrrrr. it's definitely 2 different experience.

alhamdulillah, afiq and adib is getting more receptive towards their lil brother. at times, they can be very brotherly, helping me out to throw dirty diapers etc. but i guess, the feeling of insecure tuh still ada. still jealous especially when it comes to sleeping. and tell ya, putting three kids to sleep at the same time can be very tough!!

but one thing i notice, my twin sekarang makin 'nakal'. i believe it's their way to attract attention, as now the limelight is on the new baby. they'll start to pour milk out from the box, celup tissue in my drinks, masukkan jarum peniti dalam botol air, buang nutella atas meja, name it!

owh i've lost my touch in writing.. banyak lagi nak ceritaa tapi cam tak jive jek my story. storyline haywire. :P guess that's all for now.

ps - i asked afiq the other day, kenapa tinggalkan i kat rumah when he went out. u know what is his answer?? "Mommy tak behave." OITTTT!

7 comments:

Iryani Noor said...

alahaii cute nyer.. he really ckp akak tak behave?? pandai btul bdk2 skrg...
tak sabar nyer nak habiskan pantang nie... never knew life wud be sooo boring.. countdown.. countdown..

Asiah Abd Jalil said...

Rasanya every second addition in the family memang sangat meletihkan. Saya rasa macam tu. Kawan-kawan pun cakap macam tu. Tapi bila dah third addition and so on, kita dah more prepared and know well what to expect.

Masa sambut anak sulung, everything was exciting. Penat macam mana pun kita rasa willing to accept, redha dan gembira aje. In fact rasa bangga pula bila rasa susah payah jaga anak.

Tapi bila dapat anak kedua, kita dah start rasa leisure sebab anak sulung dah makin besar dan makin mudah dijaga. Tiba-tiba nak kena start balik from A untuk jaga baby kecil. Sebab tu rasa penat berganda-ganda, sebab mind kita tend to compare antara jaga baby dengan jaga toddler or young kid.

Ingat lagi masa saya dapat anak kedua, husband balik kerja lambat setengah jam pun saya rasa macam dah nak pengsan, dah tak boleh cope nak bersabar for another half an hour, after a very long long day jaga baby dan jaga anak sulung at the same time.

Tapi bila dah dapat anak ketiga, keempat dan kelima, dah tak heran dah. Baby melalak macam mana pun, boleh relax lagi layan CSI sampai habis, hihihi...

WAK said...

salam.

minta izin utk ucap tahniah kerana berjaya menambahkan Ummat Nabi SAW dan InsyaAllah,walau bagaimana pun sukar keadaan yang kita hadapi,kalau di panjatkan doa selalu,urusan akan di mudahkan oleh Allah SWT.

minta izin juga...sebagai ingatan bersama,percakapan kita /penulisan/lintasan hati juga sebahagian dari doa.petikan dalam tulisan puan, "my twin sekarang makin 'nakal'"-apapun maksud puan empunya blog (saya pun x pasti),lebih elok dan lebih manis di baca sekiranya kata kata seperti anak bijak etc. di gunapakai sebagai ganti.mungkin doa sebegitu lebih terkesan kepada anak anak kita nanti....

wallahua`alam.

Asiah Abd Jalil said...

Oh, sesiapa saja yang sering menjengah blog ni tidak akan interpret perkataan "nakal" itu sebagai doa si ibu pada anak kembarnya. Ia hanya ekspresi dalam bercerita.

Tak perlu beralas gunakan kata-kata "minta izin" untuk memberi "nasihat" dalam nada sinis. Ianya hanya satu shield untuk menunjukkan yang kita berniat baik, tapi sebenarnya ada maksud tersirat.

aishah zaharin said...

yani - sungguh dia kata akak tak behave.. sabar jek lerr.

asiah - i guess it's so true. second addition is tougher sebab dah rasa selesa when the first one dah besar. nak plak dulu x bf, and now bf.

wak - yang asiah cakap tuh betul. it's not my doa, cuma sekadar ekspresi bercerita. nakal yang menghiburkan, bukannya nakal jahat. tapi tima kasih kerana menasihatkan. saya terima dgn hati terbuka.

WAK said...

dialogku.

scene 1.
anak : bapak..ooo bapak.bgn bapak.dh azan asar. (sambil garu2 ujung kaki bapaknya)

scene 2.
kawan : li,li bgn.dah azan tu. (sambil goyang dgn agak kuat badan kawannya yang sedang nyenyak tidor)

scene 3.
isteri : abang...abang...dah azan.abang....solat jom. (dengan suara yang cekup lembut)

persamaan ketiga2 scene adalah bagaimana 3 org individu yg cuba mengingatkan (muzakkir) terhadap individu yang lain.cuma mungkin pemahaman situasi yang berbeza menyebabkan pendekatan juga berbeza.

mohon maaf jika komen saya sblm ini tersilap faham di atas situasi posting puan blogger.

undomesticwifey said...

hahahah..mummy tak behave!! cute giler menjawab...

Adam pun sama sha..tapi 2-3 hari je rajin tolong buat diapers adik dia..masuk seminggu, start pe'el memacam.

Kalau adik dia duduk atas riba, dia pun nak duduk atas riba. Tak sedar dah tak muatttt..