Tuesday, April 27, 2010

:: pantang ritual ::

as promised.

ritual pantang for the past 3 deliveries.

it all started when i was confirmed pregnant with my twin. my MIL introduced me to a confinement lady whom i fondly called kak nurul. kak nurul looked after my SIL throughout confinement period after she gave birth to her second daughter.

my ritual will start early in the morning. kak nurul will arrive at around half past seven and starts to prepare things. i.e. masak air mandi (letak segala mala daun yang aku seniri tak kenal), prepare the batu tungku, prepare air untuk tangas (which i convert it to sauna) and not forgetting prpeapre air mandi baby as well.

firstly, i akan ditungku. sedap hokayy. setelah malam tuh bangun tido bangun tido susukan baby, the tungku really brings some 'extra' energy to me. lepas siap tungku, kak nurul tuh akan urut, and the urut varies. kalau hari nih kaki yang sakit, kaki la lama dia urut. depending on your body at that time.

siap jek urut, she'll asked me to go for tangas (which i put it into my mom's sauna box. hehe) kadang2, lama aku duduk, kadang2 kejap jek. kalau larat lama la. kalau tak tahan ngan steam dia, i'll get off.

while i do the tangas, she'll give bath to the baby. she'll then massage the baby, and if the baby is baby boy, dia akan tuam perut and baby's penis.

after i've done my tangas, i'll go and take my bath guna air yang kak nurul dah masak. lepas mandi, here comes the part that i hate most, ikat barut. adoiiiiii.. senak perut mak.. tapi nak kurus punya pasal, and i want to get back into shape, kuharungi jugakla.. alhamdulillah, tak lari banyak la bentuk badan. (tapi stretch mark tetap adaaa). dari saiz jari kelingking tak le naik sampai ke ibu jari. :D

tu lerr cerita/aktiviti sepanjang tempoh berpantang. kalau c-sect, kena la buat nih 30 hari lebih kurang (sebab kalau csect, she'll only starts her treatment after 2 weeks of delivery).

da!

ps - saya sedang berblog sambil berbarut. duduk tegak jekkk!

6 comments:

dila~noor said...

kak aisyah..
c-sect pun pkai bengkung?hebatnye kak nurul nih..
saya rugi sgt..sbb org takut nk bengkungkan..pstu sndr pun sakit jgk..smpai la ni tak pnh bengkung..huhuhuh..rugi!
alignment lari ooo...

1 more,all these ritual buat hari2 eh?
bestnye kalu ade org mlyn mcmni =)

Nidza said...

salam perkenalan...
bestnya berpantang..

Asiah Abd Jalil said...

Masa anak sulung, saya tak pantang langsung. Orang tua-tua kata, nanti next pregnancy sakit-sakit badan.

Pregnant anak kedua, tak sakit-sakit pun. Lepas bersalin anak kedua, pun tak pantang juga. Orang tua-tua kata, nanti tunggu la pregnant sekali lagi, baru rasa kot.

Pregnant kali ketiga, okay aje throughout pregnancy. Bersalin pun mudah. Then lepas bersalin tak pantang juga. Anak keempat, kelima, pun macam tu. Sampai orang-orang tua keliling pakat seriau tengok saya.

Dah la tak buat rawatan dalam pantang, saya berani drive long distant lepas seminggu bersalin, dah attend kelas dan ambil exam lepas 3 hari bersalin, pergi pasar Ramadhan sepanjang tempoh pantang, etc.

Now diorang cakap, tunggu la bila umur masuk 30 tahun. Nanti baru rasa kot kesan tak berpantang. Hehehe... kepala saya memang batu!

aishah zaharin said...

dilla - csect boleh barut, but after like 2 weeks or more, bila luka dah baik betul. and it's pretty good sebab tak 'gegar' sgt, so tak sakit.

nidza - nice knowing you too. thanks for dropping by

asiah - hehe. akak salute la tak pantang. akak baru sehari kluar dari rumah dah rasa nak demam2 badan. can't imagine if i drive or do whatever u do. hehe.

aishah zaharin said...

dilla - csect boleh barut, but after like 2 weeks or more, bila luka dah baik betul. and it's pretty good sebab tak 'gegar' sgt, so tak sakit.

nidza - nice knowing you too. thanks for dropping by

asiah - hehe. akak salute la tak pantang. akak baru sehari kluar dari rumah dah rasa nak demam2 badan. can't imagine if i drive or do whatever u do. hehe.

norhanim said...

hi aisyah,

i pun mil yg jaga during my confinement. yang tak best nyer i kena tungku sendiri. betul apa u tulis, during confinement kita need people around us to at least peka la dengan keadaan kita kan.