Thursday, December 6, 2012

Start buat CTG 2 hari sekali

Semalam, first time aku start 2 days CTG monitoring dekat hospital. Sebabnya aku dah start rasa contraction lately. with arwah amin's intra uterine death history (contraction, no show) dr instruct aku datang hospital every 2 days untuk monitor fetal heart rate.

So, semalam, lepas kerja, husband hantar gi prince court. procedure amek masa 30 minit. aduhhh, sesak napas mak buyong! sebabnya, aku memang dah tak selesa baring terlentang walaupun katil diorang tinggikan tang kepala. sabar jek la kan.

so, within 30 mins CTG tuh, aku contract 2 kali. bila rasa sakit pinggag lain macam tuh, aku intai CTG machine. bila rasa sakit pinggang jek, reading kat label 'toco' pun tinggi sikit. lasted for about few mins.

bila nurse masuk, check reading, dia tanya, tadi ada rasa tightening yek? aku pun angguk. konsisten la ngan reading.

next week masuk 36 weeks. boleh tarik nafas lega kalau baby nak keluar masa tuh sebab dah full term. kalau this week, still border preemie lagi. apapun, aku berserah n tawakkal saje.

cumanya, next CTG kena re plan balik. samada pegi masa lunch time, or sesudah subuh sebelum masuk opis. tak nak gi time petang. dengan jam nya, sampai rumah lambat. kesian kat anak-anak kat rumah.

kay la korang. have a nice lunch! bye!


1 comment:

Irda Adillasafwati Idris said...

Dear Aishah.. I pray that all will be good for you and family.. Doa dan selawat banyak-banyak.. In shaa Allah, Allah akan permudahkan segalanya..

www.irdaidris.com