Thursday, January 27, 2011

:: being a mother ::

being a mother of 3 kids, with twins and a baby, i can hardly find time for my self. bila @ home, the only time i got to myself would be shower and whatever business that i need to do in the shower.

kalau dulu, beli novel, next 3 hours boleh habis. this time round.. bulan 10 beli novel, bulan 1 baru habis baca. :P kalau di mekah satu waktu boleh baca satu juzu', di kl?????? 1 juzu' satu bulan mungkin. adoi. tersasar jauh!

kalau dulu, bila pegi dine out, boleh enjoy food seenjoy²nya.. sekarang? makan tuh, sedap ke tidak pun tak terasa sebab mata, tangan, kaki, mulut semua dok menghadap kat anak.

kalau dulu, tido 8 hours solid adalah normal.. sekarang? dapat tido 4 jam straight pun dah cukup baik. no more late mornings during weekends, kerana kalau mommy late in the morning, alamatnya sekeluarga la berlapar menunggu mommy prepare breakfast. (plus aidin is an early riser. he normally had his breakfast between 7.30 to 8++).

since dah ada 3 anak nih, i can't remember where're my lenses, i don't have time to wear make ups (i normally go to office with bareface.. muka suci murni gitu), i hardly shop for myself as the 'ngam-ngam' gaji goes to my kids' needs and wants, hardly wear those super girly stuffs i.e. long skirts and kebaya. my uniform has always been a long sleeve t shirt (coloured or with stripes) and jeans. kalau ada mood sikit pakai blouse (yang ada cuma 3-4 helai jek kot yang wearable in the closet).

bukan tak teringin nak shop for new handbags or new cloth, tapi setiap kali hajat tuh datang, setiap kali tu la ada 'major' expenses that i have to bear. the last time i bought myself a bag, was a year ago, tu pun murah saje.. kalau tak silap tak sampai RM150 pun. maybe Allah nak pelihara diri dari menjadi terlalu duniawi. alhamdulillah. syukur dengan rezeki yang ada.

takpe.. belanja untuk keluarga banyak pahalanya. amin.

semoga kita lebih appreciate ibu², bonda², mak² & mama² di luar sana yang telah banyak berkorban demi kebahagiaan keluarga.

mode : sayu. ecceh!

ps - can anyone suggest what shall i share with a bunch of 4-6 year old kids @ school? takkan gua nak bagi lecture pasal flood kot?

6 comments:

nurhareza said...

yess kak aishah.. sy dah lama nak luahkna peraaan since jadi ibu ni (cehhh.. baru 5 bulan dah nak ada sesi luahan hati) tp kak aishah dah mulakan, sy menyokong sepenunya n3 ini

aishah zaharin said...

kan reza??

Lady Lavender said...
This comment has been removed by the author.
Lady Lavender said...

betul sgt aisyah..ms utk diri sendiri cuma time shower aje sbb tu time shower akak suka berlama-lamaan. Siap pesan kat suami jgn pelik kalo dah lama masih belum kuar lagi heehee..
p/s: insyaallah ada ganjaran kemudian hari :-)

aishah zaharin said...

kak - hehe. akak pun sama rupanya..

undomesticwifey said...

Hahaha..flood pun ok la Sha....confirm melopong budak budak tu...