Wednesday, July 8, 2009

:: the simple, little things ::

i love to read posts/updates in facebook. especially that relates to the 'rindu2' thing. :P not being jiwang, but rather, cheerishing the simple, little things in life that passed by unnoticed, but will be greatly missed once staying abroad.

malaysia is beautiful, despite the heavy traffic and poor customer services. (life will indeed be more beautiful if we could improve on these).

after staying in sydney for a year and the prospect of staying abroad again has made me become more appreaciative of the little things i have in malaysia, currently. can't deny, staying abroad is a beautiful experiences, but deep down inside, i still miss my childhood town aka taman melawati once i board the plane.

the easily, broad and various choices of breakfast from fragrant nasi lemak, piping hot roti planta, healthy nasi kerabu, halal McD brekkie, owh... it's heaven and definitely be missed bila duduk jauh di perantauan. masa ni la baru nak teringat, nikmatnya minum teh tarik - black tea with condensed milk, pulled high, with lotsa bubbles. bukannya minum english tea ngan fresh milk that to me taste yucky! :P











not to mention, masa hari tgh panas, dapat minum cendol (kat melawati ada satu port yang sangat best!), air kelapa muda, air sirap bandung (kena plak yang ada ais krim soda.. walauweh), cincau, air jagung, ABC, pergh,.. endless..













kalau time petang2 pulak, teringat kat pisang goreng yang garing2 cicah ngan sambal kicap (learned this masa study di johor, and there is a gerai in wangsa maju near NZ yang samal kicap dia not bad at all), cempedak goreng (wan's cempedak), sambil minum nescafe panas borak2. sentimental oo.







belum lagi masuk bila time buah-buah bermaharajalela. bau durian di sana sini, buah manggis melambak-lambak (u still can get manggis in syd for example, but gila mahal. sebiji was like a dollar or so = RM3.00), buah rambutan.. (ayin, jangan nangis baca entry aku. get someone to deep freeze the fruits for you!)







kalau dok mesia, senang gila nak dapat fast food halal. kat hujung jari jek dah bley suruh deliver. teringin nak makan kfc, bleh jek shoot gie bandar melawati. takdenye nak travel sampai nak kat sejam gie campbell town nak makan.. nak makan McD? just a drive away from andaman ukay. nak makan A&W? owh, sudah ada di JJ setiawangsa. best!

apa lagi yang korang miss? kangkung goreng belacan? kailan ikan masin? (aku sure telah berjaya membuat air liur mereka yang terlibat mengalir.. ampun yah)





dan yang paling penting. kat mesia, tak yah risau time solat. kita diallocate waktu dan tempat yang penuh selesa untuk solat. kalau kat oversea, mungkin kat file room, mungkin tepi tangga, etc untuk kita tunaikan rukun islam yang kedua. waktu solat from day to day basis pun tak banyak lari.tak perlu risau nak bawak jaket ke dak, sebab weather pretty much adaptable (not predictable).





senang cakap malaysia nih best. cuma kalau dapat improve 1-2 factor lagi tuh, surely akan buat malaysia lagi best.

hmm.. apa kes aku taip pasal nih hari nih pun aku tatau. the idea just came in.. :D

ps - utk yang jauh di astrakhan, masak nasi goreng kena pakai minyak sayang..

ps no. 2 - gambar adalah diambil dari google search image.

ps no. 3 - this entry is the edited version. ada gambar.

:D

16 comments:

yatie chomeyl said...

mmg terliur...tahan jer air liur dr menitik masa bc entry nih huhuhu

Iryani Noor said...

ohohohoh.. u got it right sis... Melawati mmg besttt... uhuhu ptg nihh nk p mkn cendol =p... jomm..

Saiful Amri Zaharin said...

haha...dun tell me abg long masak nasi goreng tak pakai minyak, hahaha...

aishah zaharin said...

yatie - apatah lagi tgh pantang kan?
yani - sgt setuju! paling best bila makan untuk bukak pose.. drooling~
adik - baru tanya. belum buat. hakhak

dila~noor said...

aduh..pg td dh bace entry nih,pastu tgk kt blogroll eh,nape ade gmbr plak..msk balik..mak oiiii...
dhla tak g lunch td!!ni kes dera namenye..hihi

kak,dulu kt utm penah mkn goreng pisang desa bakti?smpai skrg org tergila2kan..hihih

and skrg kt arked meranti (tak sure ms akak dh ade belum tpt ni)ade 1 kedai jual teh c ais special..meletop
bwh die gule merah,pstu die ltk ais hncur,teh pekat then letak susu cair..
bile smpai kt kite,kene kacau sndr..aduh..sedap tak hengat!!

ayin1911 said...

Grrrr....
ini bole menimbulkan kemarahan ni!!
hahahaha..

ape2 pn..U R RiGHt babe!!!
love malaysia sooooo much!!

nazihahkamaruddin said...

sha.. tau la pose... entry penuh ngan gambar food... akak yg tak pose pun terliur jgk... esp nasi kerabu n abc tu... nmpk sgt menyelerakan..

aishah zaharin said...

dila ~ pisang goreng dsa bakti memang meletops. kena plak ngan kopi o kaw kaw. perghhhh. layan. yg teh tuh tak sempat merasa.

ayin - saje nak menyuntik rasa rindu kat kau. hehe

kak ghah - sy tak penah suka nasi kerabu sampai la dah makan sendiri kat kb. mak aihhhh. sedap gila! (niat lain : nak mengusik jiwa org kat russia nun yang makan nasi ngan lauk brahim's)

Ahmad Rizal A Rahman said...

(1)Smlm hampir terbeli vinegar.. sbb teksturnya hampir2 dgn minyak canola... (2)ni entry siap ada gamba ni macam on purpose ajek... (3) nasik goreng ni masih terasa la dia punya serbuk2 perencah tu kt hujung lidah.... ni mesti periuk punya pasal....

salhana said...

sha ko mmg la mendera perasaan perantau2 tau x.aku yg kat sini je dah siap terbayang nak makan apa esok huahuahua

Mlle Linie said...

along, i credited u for teaching me making bunga rampai in my blog. tho im not going to miss doing it, but u will. (and miss me too :D)

aishah zaharin said...

abang - sapa suruh keja kat tempat jin bertendang. balik nih yang kasik tutorial masak. okay? jangan jual mahal.

sal - sekali skala ok per? kasik 'teruja' sket orang tuh nak balik kl cecepat.

ninie - read yours already. thanx for the creds. learned the tips and how to through out my observations masa all our aunties and uncle kawen. nanti ninie kawen, toksah ngengada nak bunga rampai segala. buat garden wedding, tabur pot pourri saje okay? :D

(skali wan ckap, den nak yo tgk cucu den yang lawa nih berarak lilin. P.A.D.A.N.M.U.K.A)

~ shac ~ said...

saya sangat lapar.... (drooling~)

aishah zaharin said...

sha - sabar.

nurhareza said...

kak.. pe citer sal mkn nih??

aishah zaharin said...

reza - mode tgh pose. gini la gamaknya. :D