Tuesday, September 27, 2011

Reluctantly..

i reluctantly had to start aidin on formula milk today, yang diselang selikan dengan EBM.

aidin has been on breastmilk for the past 1.5 years (almost). the thing is, selama nih stock EBM sangatlah melimpah ruah, and aidin is not heavy on milk.

tapi 2-3 menjak nih, aidin sangat kuat minum susu + makan banyak, that my EBM stock susut secara mendadak, that i don't even notice that susu dia dah sikit!! huahuahua!

yesterday, maid cakap, stock susu aidin cukup untuk lebih kurang 1.5 days only. terpaksa jugak la both me and OH meredah Giant lepas maghrib cari susu formula to top up aidin's need.

frustnya la rasa. sebab hajat hati nak breastfeed aidin exclusively for 2 years.

so skarang, aidin dah selang seli dengan FM.

mungkin ada hikmah di sebaliknya.

ps - saya cuma pam susu saje. kerja-kerja packing susu & transport susu dari rumah saya ke mak, maid yang banyak uruskan. tu pasal tak perasan susu tinggal sikit. huhu.

lesson learned - tetap kena rajin pam susu walau pada dasarnya stock susu sangat melimpah ruah sampai kena tumpang freezer orang.

4 comments:

En Hatta said...

Soalan dari aku yang blur, nape tak susukan direct je?

aishah zaharin said...

kalau kat rumah, memang direct feeding, kalau aku kat opis kena la kasi susu yang dah diperah masuk dalam botol. anak aku yang kecik nih memang almost 100% exclusive breastfeeding, except masa aku gi haji hari tuh.

En Hatta said...

ic.baru faham.ok la tu.ada hikmahnya

successlight said...

salam aishah

u still hv 6 month to reach 2yrs for aidin. From my experience u can still catch up dgn stocking up your EBM which logically is to double up your work to pump. This will take extra energy and mind setting because if you maintain the way you are as usual the susu will stay as usual too..soo kena start back mcm mase mula bsfeed i.e take supplement etc. i once in this situation too but then mind setting and body physically tak cukup kuat so FM lah jawabnyer....i know you kuat mentally so inshaAllah khair

n yes pump mmg kena rajin selalu..tak leh lengah momentum kena up or plateau tak leh down.. :) cheers