Monday, August 25, 2008

:: career on the rock ::

bits and pieces about my career here and there..

at times, i feel like quitting.. frankly speaking, i'm very² demotivated with the kind of work that i've been asked to do.. yes, my discipline has deteriorate drastically, and i owe that to my work nature.. my former chinese superior always remind me to make out the best from the worst situation, and that sometimes open up my eyes to feel contented with whatever i have now.. but at times, being a normal human being with plenty of flaws everywhere, i can't help to build the hatred inside me.. argh.. and that's is the reason why, i'm looking forward for year end to come as i'll be on 2 months leave.. yeay! that normally cheer me up..

i've been doing the same task for the past 2-3 years.. it's all about system development, data collecting, collating and checking.. it's never ending.. penat dan bosan.. hrm..

to quit from job is not an option.. with my family expanding, i have to share the responsibility to lay the food on the table together with hubby.. but as time goes by, i feel that i lagi banyak buat dosa dari pahala bila pegi keje.. i grumble.. i feel tak ikhlas.. i kutuk orang.. camana?

maybe, engineering is not my line at all.. tapi i used to enjoy this career a lot, when i really walked the field.. if u get what i mean.. i miss the days where i have to sit all day long in the office, clicking my calculator to calculate the forces and moments.. checking through the drawings.. menggelabah for meetings.. stressful but satisfying..

okay la, cukup la my rantings about work.. sehari pun tak habis kalau cakap pasal keje.. mmg la bertuah bagi mereka yang dapat bekerja, buat apa yang hendak dibuat with great environment and great pay..

to lighten up my mood, allow me to share some funny things that took place in the wee hours at my house this morning..

hubby was so sleepy (read : he slept late, and afiq woke up early, he kept on merengek).. we haven't perform our isyak prayer yet (read : i was so sleepy).. bila terjaga tuh, i woke my hubby up, tanya dia dah kul bapa.. sbb jam dekat ngan dia.. the conversation goes this way (lebey kurang la)

me : abang, dah kul bapa?

he then said : 56

me : 56??

then, i tanya lagi..

me : abang dah kul bapa?

him : (tetiba bukak botol susu anak..)

me : abang, yang tanya dah kul bapa, buat apa abang bukak botol susu anak?

him : (dengan laloknya)eh, la.. err.. (dengan laloknya bangun tengok jam), dah kul 5.40 la.. subuh kul bapa aa?

me : sempat lagi isyak nih, subuh dalam 5.50 - 6.00 cam tuh..

dengan cepatnya, dua-dua bangun, biarkan afiq nangis sorang2 kejap untuk 5-10 mins to perform isyak prayer..

tengah2 solat, terdengar adib pun bangun and diorang main gelak duorang.. so, mommy and daddy teruskan jek solat dengan hati yang lebih tenang..

outcome : mommy slept in the car on the way to office, and yet feel so sleepy bila kat opis.. i wonder how daddy is doing in the office? :D

6 comments:

mast@work said...

dear.. sabar banyak2.. biasa la tu kerja.. kalau nak mencabar mai join academician.. takut x terkejar pulak nanti.. hehehe.. akak ade master.. pengalaman pun banyak.. join education line la.. (hoho.. ayat menghasut)

amisah said...

Setuju!
cubalah jadi lecturer plak...

aweng pun macam dah putus asa dengan line nih... series!
tapi, cam biase la kan.. nak survive, kene la jugak kije... nak carik sesuap nasik...

aishah zaharin said...

tu la pasal.. hmm, kang jadi lecturer kang nak kena pk pHd plak.. erk.. akak tak ready oooo!

aweng sure paham perasaan keje macam nih kan?

.:: stripes & polkadots ::. said...

kak aishah, i feel same way too..nana pun tgh rase IT is not my line at all..pastu tgh2 malam mesti terbangun dok diam2 atas katil dan pk..kalau betul la ni bukan line saye, cane mase blaja dulu saye boleh score?..pelikkan?..amat stress..nmpk je pintu gerbang UM terus rase sakit kpale, nak muntah cam migrain..siap penah tanye abah, ok x kalau nak tukar line..buat bende yg nana lebih enjoy..like graphic design or whatsoever yg gune byk kaler..tp abah terus slash kate..x d future!..settle!..so skrg..saye tgh sgt drown dgn database yg x d penghujungnye dan stuck dgn sistem yg macam gerak x gerak..wpun dulu saye score A utk programming language ni..syahdu x??

aishah zaharin said...

nana - mmg pun.. sometimes, mmg terpk balik, how can i score this and that if i don't have passion in this field? perhaps, working environment is the controlling factor.. kalau pun keje tukang angkat sampah, tapi working environment best, bos best, it will be the most wonderful job in this world kan?

aishah zaharin said...

nana - mmg pun.. sometimes, mmg terpk balik, how can i score this and that if i don't have passion in this field? perhaps, working environment is the controlling factor.. kalau pun keje tukang angkat sampah, tapi working environment best, bos best, it will be the most wonderful job in this world kan?