Wednesday, April 15, 2009

:: destress mode - mari gelak sakan ramai² ::



actually, bonda aqeem bagi i this award. sgt chumil gambar dia.

and she tagged me too.

she asked me to describe..

5 perkara yang lawak+poyo+sengal+mengong and tak bleh nak blah and sewaktu dengannya yang pernah berlaku dalm hidup anda

since aku tgh in destres mode, tu pasal tajuk dia jadik macam tuh.

err.. anyway, this is going to be a tough one for me.. let me tapis cerita lama supaya tidak terlalu malu flick my past yeah?

no. 1

masa tuh bulan pose. aku duduk umah sewa with my fellow coursemates in melana apartment, skudai. i was having my breakfast before heading to class kerana uzur syari'e (betul apa, nak tulis peot buruk benor bunyinye). sambil relax² sapu butter dan seangkatan dengannya atas roti, tetiba roomate aku bukak pintu rumah. (ye, pintu rumah aku kalau bukak terus nampak dapur). her then boyfriend, was waiting outside dengan jelas nampak aku tgh sapu roti. aku cam alamak! kantoi!

dengan rileknya, boyfriend roomate aku yang dengan machonyer berdiri kat luar rumah depan pintu cakap, 'tak pe roomate (dia panggil aku roomate sebab aku sebilik ngan awek dia)' sambil sengih².

aku nak buat apa? aku turut sengih.. cara paling excellent nak coverline. :D

no.2
aku dulu memang benak kurang arif bab masak. maklumla, i kawen pada umur yang agak muda belia (read ~ 22 turning 23 years old). pada suatu hari (dengan gaya kanak² sekolah rendah yang sedang menyertai pertandingan bercerita), mak mertua aku suruh aku goreng ikan kering. rumah mak aku memang tak makan ikan kering. so dalam erti kata lain, aku tak pernah masak ikan kering.

soklan aku tanya mak mertua aku,"ikan nih nak basuh dulu ke mama?"

mak mertua aku punya response ~ gelak (dengan agak control) dan senyum.

impact pada aku? - malu tahap tak hengat. nasib baik la dapat mak mertua yang amat memahami kekurangan aku sebagai isteri especially bab² dapur nih.

ps - sampai skang aku tak tau apa nak buat ngan ikan kering itu. haha. nasib. aku pun tak la gemar sangat ikan kering. ikan pekasam layan. hehe.

no. 3
masa dekat uni dulu, aku penah kena ngorat. budak yang mengorat tuh satu kolej ngan aku. satu hari tuh dia nak jumpa aku kat depan blok. (budak utm yang dok KTR aka kolej 3 boleh bayang kot keadaan blok tuh). dia jerit kat bilik member aku cakap nak jumpa. aku masa tuh memang tamau jumpa dia. sebab aku takut buat org frust. aku suruh member aku cakap kat dia aku demam. (btw, masa tuh final exam tahun 1).

after cakap aku demam, dengan bijak pandainya, aku gie psz (library) ngan room mate aku. sekali, amek ko! terserempak ngan mamat tuh kat psz. aku dah malu amat.

masa tuh aku ingat lagi, aku dok kat aras 3 ngan room mate aku. kitorang tinggalkan jap buku kat atas meja dalam psz (aka book tempat la konon) and pegi minum ke mana ntah. skali bila balik kat tempat semula, aku dapat note ngan sepapan panadol.

"kalau dah demam tuh, jangan paksa diri."

i feel guilty like hell.

no. 4
aku ada kawan baik, nama dia salhana (bukan nama sebenar). dia geng aku dalam banyak hal.

satu hari, kitorang jalan kat mana ntah, tapi ada la lalu satu kelas nih. tepi tingkap tuh standard la ada budak lelaki yang mula bersiut². buat pengetahuan semua, salhana ni adalah seorang yang sangat sempoi dan straight forward, tetapi penuh ngan ciri² muslimah yang baik (pada aku) tuh pasal aku suka kawan ngan dia.

biasanya, kalau kena siut² nih mula la jalan simpang siur kan? tu satu lagi sebab aku suka jalan ngan dia. dia boleh buat lelaki tuh pulak yang simpang siur.

guess what she did? (alamak tag nih suruh cerita pasal aku, takpe la anggap jek aku buat gak) dia senyum balik kat mamat tuh dengan muka yang paling manis dan ramah.

amek ko! padan muka. :D

no. 5
pada suatu hari, kat utm, aku park kereta kat parking lot depan CP. after abih kelas and nak balik umah, aku dan housemateku tengok kat kereta aku ada note. ala² nak berkenalan. siap tinggal plat no. kereta. so we all just baca n abaikan jek.

sekali tuh, on the way back, ternampak kereta dengan plat no. itu. haha. oleh kerana kami nih ramai, maka dengan beraninya aku korner baring dan speed kejar kereta tuh nak tengok sapa la yang tinggal note.

yeah, kami berjaya keja dia. dan nampak siapa orangnya. malangnya kami tak kenal siapa.

kesimpulan - kami glamer. haha!

aku pun pelik apsal aku berani sangat masa tuh. kalau la skang nih, takde maknanya kan?

* nampak sangat umur dah lanjut.

sekarang i nak tag ini kepada :-
1. nard
2. adzra (aku nak ko tulih pasal iklan umah sewa yang ko pekenakan org!)
3. mastura
4. reza
5. ayin
6. kay dora

ps - kalaulah zaidin ngan sal dah ada blog, aku paksa diorang buat benda nih. mau aku gelak guling² depan pc.

7 comments:

salhana said...

hello lenkali letak nama penuh aku la baru feel..!
ciss ada gak cite yg xsnonoh..nasib baik ko xterjebak dgn kesah aku berkejaran dgn seorg budak tuh..kalo x sure kesahnya ada di sini huahuahua

aishah zaharin said...

muahahaah. kat khemah ukur ka?

weh kes kat umah aku yang ko tukau baju kaftan dalam keta ko tak ingat ke?

atau tragedi² pegi beli pisang goreng kat desa bakti?

kalau din, aku tau yang dia paling tak bley lupa is kena inject dekat p******** oleh nurse yang rupa dia macam aku, dan setelah itu diketahui adalah sepupu aku kat klinik utm.. kan din kan??? haha

undomesticwifey said...

cik puan aishah - haruss kan ko tag aku menatang nih?? I mana pernah buat benda - benda sengal nih...exkus me...I wanita sopan lagi ayu..

*mampus la setiap inci detail perkara sengal yang aku pernah buat berulang tayang dalam kepala*

dila~noor said...

hehe..nsb baik i student utm gak..so blh bygla kejadian2 ni..hehe
zmn study mmg penuh cerite gile =)

sis ~ ms mule2 bc blog u ingt bdk skema..kekekeke

aishah zaharin said...

toh puan nard - sebabnya cerita² lama tuh pasti akan buat ku tergelak² depan pc. :D


dilla~noor - hahaha. tang mana yang nampak skema nyer? hihi.

*pandai camouflouge. :D

jun jusof said...

Hi aishah!
I followed your story since friendster thru nina alwi... was thrilled to know a Malay couple who're willing to share IVF story, esp under the same dr as mine... just strengthened my hopes even more... i'm still not ready to share my other blog with others though, but since you've traced it, I actually felt its ok... salam perkenalan, and do pray for me ;)

aishah zaharin said...

jun ~

take everything easy, as it helps a lot. and try amalkan the last two verses of surah at-taubah to accompany your doas. insya Allah.

take care, never give up hope, and lift the spirit up! just drop a line if u need opinion yeah? willing to share.