Monday, April 6, 2009

:: melalut ::

was expecting a 'free and easy' weekend. but it didn't turn into reality. :D

friday night ~
simple celebration with my IL's family to celebrate TOH's 31st birthday. alhamdulillah, cheesecake yang i beli dari yatt mendapat sambutan hebat. yea. cheesecake dia sgt sedap! my favourite is - yatt's special cheesecake. with a hint of coffee, laden with choc ganache, filled with bits of kandos, and juicy strawberries drizzled with choc on walnut bits - this cake is superbly heaven! (menggoda kan? kan? kan?)

saturday ~
takde program sangat pun. tapi dok rush sana sini, beli groceries etc. then tetiba pulak SIL inform sunday nak buat BBQ. celebrate FIL+MIL's 38th anniversary. we were asked to prepare some chicken. nasib tepon ada 3G, dalam kereta terus bukak webbie rinnchan cari resepi marinade. (sbb all this while, kalau i marinade, i belasah pakai BBQ sauce saje with onions + pepper) so, since this is a special occassion, i nak la jugak jaga reputasi i impress my in laws kan? get my hubby to get the ingredients (rumah i nih occassionally jek masak, so pepaham la kalau bahan asas pun kekadang takde). lepas a simple dinner of ikan sebelah yang dikorbankan menjadi crispy fillet yang dibalut dengan tepung tempura brand jusco yang murah itu with potato chips yang juga segera plus coleslaw sedap drpd kfc, i pun memulakan langkah silat dekat dapur me-marinade-kan segala chicken yang telah dibeli. nasib baik ada maid. suruh maid siapkan segala bahan, i tinggal campur tolak darab bahagi gaul ayam tuh ngan all the spices. (will put up the recipe + picca later kat my other blog okay?)

sunday ~
on sunday morning, we went for a brekkie kat luar. i'm not a fan of nasi dagang, but we had nasi dagang that morning. many thanx to my half terengganu son - afiq hazman. yeah, anakku itew sangat suka makan nasi dagang. mommy dia baru cakap kat daddy yang mommy rasa mommy tak terbelajar la nak masak nasi dagang terengganu, tapi nampak gayanya, kenala jugak menuntut ilmu ngan my MIL masak nasi dagang nih. adeh! afiq didn't stop at nasi dagang only, he even makan keropok lekor yeah? aduh!!!!

anyway, after the hearty brekkie, we head to kedai gunting rambut. rambut anak²ku sudah panjang (my sons penakut gunting rambut, apatah lagi ke kedai mamak, i pun tak faham). we went to the chinese lady near my IL's house (itupun si afiq dok geleng² kepala cakap tamau gunting bila nampak aunty tuh pegang mesin cukur tuh. don't asked me how high is his desibel yesterday morning kat kedai tuh). i pun amek kesempatan gunting rambut sebab gugur teruk sangat (sgt normal apabila 4 bulan lepas bersalin). so tata to my long hair, sekarang dah kontot macam rambut TOH. takpe, i SPORTY. :P so 2-3 bulan nih jimat la shampoo (menyedapkan hati).

petang tuh, as usual buat 'site visit' kat jusco setiawangsa. bawak jugak anak buah yang dulu pengekor setia sebelum kehadiran the twin. sampai² jek jusco, she said to my OH, 'atiqah belum makan nasi lagik..' berlapikkan???? haha. sangat bersopan anak buahku itu. beli jugakla donut (yang i pun tumpang sekaki). hehe menyesal.

malam tuh, makan besar kat rumah IL. sampai tak larat nak makan. balik dr umah IL, naik atas weight scale.. aiyaaaaaaaa!! IT CAN'T BE TRUE! puas aku shed off the kgs, how come it comes back??

so after terkujat tengok wighing scale:-
resolution terkini - no more dinner.
keadaan semasa - puasa
plan bukak pose - makan sup² jek
what's next -
1. cari dvd aerobik & WORK OUT
2. tepon kak z** beli jus to control my food intake. (bley?)


ps - i pose ari nih. tu pasal my entry bila sampai bab makan jek dia punya elaboration berlebih². maafkan saya kalau saya turut menggoda mana² pihak yang juga sedang berusaha untuk menurunkan berat badan seperti saya.

6 comments:

hailmi said...

yatt punya cheese cake mmg superb la kak aishah..terliur je bila igt mkn chesee cake dia..nak beli,takde partner nak mkn hihihi..

aishah zaharin said...

hailmi ~
bukan ke chiscake tuh buat korang together²? hehe. tapi memang sedap gila kan?

:: kay dora :: said...

huhuuu.... part berat badan naik tu, same case!!!

aishah zaharin said...

kay - huaaaaa!!!!

amisah said...

aweng ada beberapa VCD workout. nak pinjam? beli jek, tapi buatnyer.... hmmmm.. paham2 jer lah :D

aishah zaharin said...

aweng ~ nak!