Wednesday, April 22, 2009

:: perjalanan haji, mengubah sempadan iman ::

i watched 'iktibar dari tanah suci' at astro oasis during the weekend, and the stroy touched my heart deeply. and at that moment, i made it a point to myself, that i want to share the story with my blog readers. sharing is caring, kan?

it was a story of wak daud, from tanjung karang, whose living is 'cukup² makan.' tidak mewah, tetapi perlu berusaha untuk menyara kehidupan. wak daud ada seorang ibu, yang sudah tua dan agak uzur.

tiap² tahun, si ibu akan bertanya, bila lagi wak daud nak bawak si ibu tua ini pergi menunaikan haji. dan setiap kali itulah dia akan tipu si ibu dengan berkata,'insya Allah mak, kalau takde aral, tahun depan kita pergi'

according to wak daud, he lied to his mom, sebab di atk sanggup nak kecewakan hati ibunya. bila dah masuk 3 or 5 tahun (i tak ingat) si ibu bertanya, dia nekad untuk kumpulkan duit untuk bawa si ibu pergi menunaikan haji. dia kerjakan sawah, bela kambing, etc untuk cukupkan simpanan tunaikan haji.

dia bukak akaun simpanan dengan wang deposit sebanyak rm5 sahaja. slowly he started banking, and masya Allah, dengan kuasa tuhan, wak daud nih berjaya kumpul more than rm20,000 within 3 years and cukup to finance perbelanjaan menunaikan haji.

so, wak daud pergilah haji dengan ibunya yang tercinta di samping isteri yang setia tatkala susah dan senang.

wak daud nih hatinya sangat baik. kebaikan dan keluhuran budi dia buat ramai jemaah haji senang dengan dia. cerita wak daud nih diabadikan oleh prof kamil dalam buku , perjalanan haji mengubah sempadan iman (kalau tak salah).

prof kamil cakap, wak daud nih akan siapkan minuman pagi untuk semua org yang satu bilik dengan dia, setiap hari. ada one day tuh, prof kamil nih belanja wak daud makan. wak daud nih, jamah sikit, pastu letak semula makan yang dibelanja. prof kamil cakapla kat wak daud, 'makanla wak. saya belanja nih. saya suka sangat hari nih.'

wak daud jawab kat prof kamil tuh macam nih,'prof, boleh tak saya bungkus makanan ni and makan dengan isteri saya. sebab saya nak isteri saya tau macamana sedapnya makanan yang prof belanja nih.'

saya terkesima.

mulianya hati seorang anak kepada ibu, seorang suami kepada isteri.

moga Allah memberkati hidup wak nih.

i believe this story is worth sharing with all. a spark to remind how little have we done, and what more can we do to be a better muslimah. insya Allah.

rasa nak cari sangat buku tuh untuk buat bacaan masa senggang. ye la, takkan asyik nak baca shopaholic saje kan? (reminder to myself)

8 comments:

ayin1911 said...

Last month Prof Kamil was here in Doha, memula mcm malas nk pg (biasalah zaireen). Tp ceramah die mmg best & berkesan kt hati.

Mayb sbb he is not a preacher. He is telling his life experience as a normal people like us. Buku die mmg best. Selain Perjalanan Haji. try crk Perjalanan dakwah by Prof Kamil. pun best juga. highly recommended!!

aishah zaharin said...

really?!

serius yin, bila aku tgk cerita tuh last weekend, i felt like, i'm the worst daughter ever!

i'll try to resort on that book.

btw, love your pics in tanah haram. beautiful!

aishah zaharin said...
This comment has been removed by the author.
amisah said...

menyentuh hati kan?
mulianya hati wak daud tuh...

undomesticwifey said...

Seriyes air mata aku menitik ni...

*lap air mata*

Kalau tengok sendiri cerita tu, mau banjir agaknya. Shah, ko jangan nak speku ha.. I memang emosi tawww mende mende gini...

aishah zaharin said...

aweng - tu la pasal. isteri dan ibu sama dia jaga. bayangkan cabaran dia nak bawak mak dia yang dah uzur (tgk gambar mcm dah 80 lebih) pegi haji.

nard - u should watch that. and perhaps u should check too. mana tau kot² emo² nih bawak 2 lines, if u can get what i mean. :D

* lari, lari

izreen said...

highly recommended utk dedua buku tuh...

smbil baca.. smbil air mata berlinang.. smbil terasa insaf...

_mmm_ said...

beli buku tuh. we've read it (me + abah)..sgt inspiring. yg lagi bestnye, title yg mengubah sempadan iman tu inspired by his true story. prof kamil was a man yg bijak, kaye tp x tau mengaji quran until he was called for hajj. die pegi haji sebab dpt title prof. dan sblm die pegi, die cari ustaz dan belajar mengaji. mase kat sane his sis guide die smpi die khatam quran. he's no longer smoking dan mule jadi imam at his apt. die kate mase tu die imam, anak die je jadi makmum.sebab x d sape penah pegi surau tuh.

utk tau lagi banyak, pegi beli buku tu! u'll be inspired!