Tuesday, September 9, 2008

:: name suggestion ::

last pregnancy, i manage to retain the pregnancy up to 32-33 weeks only.. perhaps, sebab i'm carrying twins, and there aren't much room in my tummy for the boys, my waterbag pecah tetiba, without feeling any contraction or whatsoever..

this time round, aku risau sket.. baru 25 weeks, dah mula rasa perut tighten here and there, without reasons.. nak kata stress, tak gak.. nak kata penat, maybe la kot, tapi sket jek.. am a bit worried, but hopefully, everything will be ok..

have started to think about the names.. i have a few that catch my attention, but am yet to decide on the names.. last time, we nly finalize the names masa nak gie daftar nama babies.. masa tuh, udah ler emergency delivery, nama tuh dah ada la calon²nya tapi tak buat evaluation lagi.. after rounds of meeting and discussion that we decided on Afiq Hazman and Adib Hazim..

for my third son, we've decided that it should start with the letter A as well.. mesti ada 2 perkataan, and preferably the second name will start with a H too.. the reason we chose H last time was - maksud Hazim ngan Hazman tuh almost similar.. so since abang2 dia dah start A & H, we were thinking of continuing the trend as well..

and as a blogger, i'd like to use this opportunity to open up this entry for suggestion.. any name suggestion readers? hopefully u guys could recommend the name with the meaning as well, sbb i'm very poor in arabic..

so let me list down the criteria:-
1. first name starts with A
2. second name starts with H
3. good meaning..

hope readers out there could roll your ideas in, ok?

14 comments:

amisah said...

aweng ada google tadi... Ada jumpa combination yang best.

Aweng cadangkan:
Aimy Hana

Maksud Aimy: Keberkatan
Hana: Kebahagian, rezeki tanpa kepayahan.

mast@work said...

aweng, confirm ke girl?? muhahahaha.. hana tu dalam japanese maknanya bunga.. cute kan??

kak aishah, kalau laki kasik Akil Hayy la.. cam ustaz tu.. hensem pun hensen.. beriman n bertakwa lak tu.. kikiki..bila bab bagi nama je memang pening kan??

Asiah Abd Jalil said...

Adam Harith
Alif Haiqal
Amir Hanif

...setakat yang sempat terlintas...

oshac said...

sis,
love the name "harith"
haven't had the chance to browse through any names yet.. but will definitely wants to contribute some!
hey,wut about "aiman"?
p/s: first time leaving comment though daily reading ur updates..

amisah said...

hahahha.... ntah ek?
kalau pompuan...
kalau laki jugak, aku reserve nama tu untuk anak aku lah... eheehhe
tapi, aku nak satu perkataan je. jadik aku nak reserve aimy :-) (eh! ni skang nak kasi cadangan kat sape da)

aishah zaharin said...

aweng, mas, asiah, sha - thank you for the ideas!

it has been 3 times scan, 3-3 kali kata boy.. smalam scan pun dengan jelas mnampak burung dia.. :D

amisah said...

ha ah ek? lupa pulak yang akak cakap dah scan nampak boy.. Hei.. banyak sangat minum alum ni....

OK, aweng dah google lagi,
cadangan terbaru:
adam hadif @ aqil hadif

Maksud:
Adam-punya harga diri
Aqil-yang baik budi, bijaksana, dapat dipercayai, pintar
hadif-yang mempunyai matlamat

mast@work said...

sedap kan nama aqil tu weng?? aku suke.. hehehehe.. tapi aku nak girllllll.. nak pakaikan skirtttt.. nak ikat rambutttt.. dahle rambut aku kontot.. hahahaha

*kak aishah, sorry la, kami buat macam rumah sendiri ni..huhu

aishah zaharin said...

hehe.. buat lerr cam umah sendiri mas oii! akak suka nama aqil tuh, tapi abg amat la pulak tak suka.. chait!
tapi nama aqil hadif tuh sweet..

aishah zaharin said...

adam nama anak buah..

Asiah Abd Jalil said...

Since kat depan nak letak "Aqil", apa kata kat belakang letak "Haziq". So Hazim-Hazman-Haziq... H-A-Z...

Emm... nak geng dengan suami Kak Aishah lah! Saya tak berapa favour nama Aqil. Nak tau sebabnya? Sebab saya tak suka kat Aqil Hayy (ustaz rock) tu. Kihkihkih... prejudice betul!

aishah zaharin said...

hehe.. asiah tau pasal dia tak suka? dia rasa cam aqil baligh.. bertuah punya suami!

sheri said...

Sha, how about Ariff Haydar - Ariff - pandai/knowledgeable
Haydar - lion (strong)

My cuz punye anak nama Haydan Ariff. sedap jugak la..

just a suggestion ;)

aishah zaharin said...

sheri - nice combination gak.. hehe.. my list is getting longerr.. yeay!