Monday, January 5, 2009

:: afiq, adib, amin ::

i've been wanting to jot this in my blog.. but i always forget to do so..

afiq and adib is now approaching their 17 months.. how time flies! cepat kan? and they now have developed their very own identity, (those who have facebook account can always judge it in the piccas)..

since now i dalam pantang, i follow all those ritual melayu pretty religiously that includes pakai benda yang tepek² atas kepala tuh.. (minus naik kereta, jalan² sometimes, tak pakai sweater, socks pun nipis saje) haha.. first time pakai tuh during this confinement, afiq tgk terus geli geleman nak pegang/sentuh kepala mommy dia.. he even makes faces yang dgn jelasnya cakap 'eeeeee.. yek! geli!' saba jek kan? and he'll only touch my forehead freely bila dah petang, after i took shower.. tu pun during the first few days, he'll examine my forehead really carefully before he touches it.. punya la penggeli.. even rumput pun tamau pijak, okay? not to mention kekadang suruh bukak baju dia and salin sbb basah..

sometimes, it makes me wonder, perangai penggeli sapa la anak aku dapat nih.. recently, baru la teringat.. dulu masa pregnantkan bebudak kembar tuh, aku kuat membebel kat opis.. cukup pantang pantry kotor.. (pardon me yeah, i dok sebelah pantry, so kalau ada sisa peninggalan yang dah berhari², baunya sangat harum!) agaknya dari situ la kot turun perangai tuh.. what to do?

adib on the other hand, jenis sempoi sket.. tapi si adib nih kalau bab pakai baju, kalau dah tuck in tuh boleh maintain jek tuck in.. despite he's more lasak than afiq.. (afiq tak suka tuck in.. dia selalu suruh org keluarkan baju dia).. suka sgt pakai kopiah, and macam faham jek that that day is a special day kalau kena pakai baju melayu.. ;D (talking of which, mana la aku nak tempah baju melayu bebudak nih for nazrin's wedding.. my staff tpt i tempah baju melayu bebudak nih dulu dah transfer, and yaya - my school buddy pun nak pindah to arab following her hubby)

the boys skang dah banyak pick up new things.. dah pandai buat gaya ayam dok kepak² bila i sebut chicken.. tapi bila sebut ayam tak plak paham.. heh.. apa lagi ek? banyak sgt la new progress diorang.. dah mula cakap few things.. dah kena marah.. in short, i feel so lucky and blessed to be granted with twin boys.. sbbnya so interesting to see them growing up, and spot the differences despite growing up in the same womb..

yesterday petang, i asked my hubby to drive past by amin's grave.. ntah la.. smalam hati sayu sgt rasa.. teringatkan pada arwah amin.. hubby pun skang almost every weekend/public holiday akan pergi pusara amin.. smalam he told me, he cried at amin's grave sbb rindu sgt pada dia.. he said he can still remember all details about our third son.. kalau the dad rasa macam tuh, can u imagine the mom?

yesterday night plak, si adib plak tak sihat.. rock him gently to sleep sambil urut² kepala dia.. dia wheezing sket smalam, that i have to ask my other half to return to our house amik inhaler.. dah lama tak kena.. agaknya partly contributed by the construction yang dkt ngan umah my mother kot.. slept by his side, and terjaga tengok² dia dah merengek turun dari katil.. sian dib dib..

tu jek la for today.. panjang dah nih type.. take care all.. bubbye!

3 comments:

mast@work said...

beli aje baju melayu tu kak aishah.. aiman punya saya beli kat BAK wisma yakin.. kualiti dia pun bagus.. beli besar sikit, pastu sembat aje kasik pendek.. takyah potong2..

undomesticwifey said...

ya la..wisma yakin have the best baju melayu..

aishah zaharin said...

mast + nard - great idea.. masalahnya biasala, bab kawen² nih nak kena pakai kain satu gulung, standard kaler.. bapak + bapak² sedara dah buat.. tinggal budak cinonit 2org nih jek tak buat lagi